НОВИНИ

Шпионски игри: Още за напрежението между Прага и Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:07, 20.04.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Подробности за шпионския скандал, който обтегна отношенията между Чехия и Русия. Чешкият външен министър потвърди, че взривената през 2014 година пратка с оръжия е била на българина Емилиян Гебрев.

Вчера от неговата фирма ЕМКО заявиха, че компанията не е изнасяла боеприпаси за Украйна, произведени в Чехия, както и че унищожените боеприпаси не са тяхна собственост.

Късно тази нощ обявените за персона нон грата 20 служители на чешкото посолство в Москва и техните семейства пристигнаха в Прага. Така в мисията остават единствено посланикът и четирима служители, което на практика блокира работата на посолството.

Мярката беше в отговор на решението на чешките власти да експулсират 18 служители на руското посолство в Прага.

Напрежението между двете държави се покачи, след разкрития, че двама агенти от руското военно разузнаване ГРУ, са отговорни за взрив на склад за боеприпаси през 2014 година. При експлозията край Врбетице загиват двама души.

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че случилото се в оръжейния склад не е атака от страна на Русия към Чехия. Според него, целта е била пратката да бъде взривена когато напусне територията на страната, но нещо се е объркало.

"Това не е акт на държавен тероризъм. Русия не е атакувала Чешката република. Агенти са атакували стоки на български оръжеен търговец, които вероятно са били продавани на сили, които се борят срещу Русия. Разбира се, присъствието на агенти от ГРУ на наша територия, е абсолютно неприемливо", допълни Андрей Бабиш.

Още вчера се появиха твърдения, че взривените боеприпаси са собственост на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Неговата компания ЕМКО отрече това да е вярно.

В интервю за чешкия вестник "Лидове новини", цитирано от Ройтерс, външният министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на атаката през 2014 година, е Емилиян Гебрев.

Хамачек припомня, че срещу същия човек е бил извършен опит за отравяне в България. Според чешкото разузнаване, агентите, отговорни за експлозията в оръжейния склад, са същите, които са заподозрени за атаката срещу Гебрев и отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2434 случая на коронавирус, висок е броят на починалите с COVID-19
2434 случая на коронавирус, висок е броят на починалите с COVID-19
Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС
Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС