НОВИНИ

Ще има ли Европа свой план "Маршал" след COVID-19?

европа свой план маршал covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 15.06.2020
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Сравнението с програмата за възстановяване на европейските икономики след Втората Световна война и сегашните планове за подкрепа на ЕК е до голяма степен неточно, твърдят експерти и служители пред "Политико".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нееднократно заяви, че Европа се нуждае от нов план "Маршал" за справяне с икономическата криза, предизвикана от коронавируса, като следващият дългосрочен бюджет на ЕС залегне в основата му.

Но макар да се позовава на мащабната програма, финансирана от САЩ за издигане на Европа от пепелта на Втората световна война, за да илюстрира мащаба на предизвикателството, пред което смята, че сега е изправен континентът, сравнението на Фон дер Лайен остават неоснователни, смятат експерти.

Първо, парите за нов план "Маршал" трябва да дойдат от самите европейски правителства. От друга страна, бюджетът на ЕС е много по-малък като част от европейската икономика, отколкото следвоенната помощ, предоставена от САЩ. И по-голямата част от бюджетните средства на ЕС се разпределят по съществуващи програми, като например селскостопански субсидии и разходи за регионално развитие.

За да превърне многогодишната финансова рамка на ЕС в истински икономически спасителен план, Комисията ще трябва да предложи, а националните лидери да приемат, далеч по-голям бюджет от всичко, предложено по-рано, заедно с радикална преработка в разпределението на споделените средства. Засега няма индикации, че се предлага нещо драматично или че би било прието.

Ясно е, че бюджетът на ЕС ще играе известна роля в икономическата стратегия за справяне с кризата. Но също така е ясно, че отговорът ще дойде преди всичко от големите разходи от националните правителства и програма за закупуване на активи на стойност 750 милиарда евро от Европейската централна банка, както и други програми на ЕС, вероятно спасителния целеви фонд за еврозоната и схемата за презастраховане при безработица.

Оригиналният план "Маршал" използва безвъзмездни средства, за да съживи производството в западноевропейските икономики, които бяха опустошени от Втората световна война.

Американската помощ през 1948-1952 г. възлиза средно на 2,6% от икономическата продукция на страните получатели. В номинално изражение безвъзмездните средства са 13,2 милиарда долара.

Първоначалното предложение на Европейската комисия за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. беше равностойно само на 1,11 процента от брутния национален доход (БНД) на блока, мярка за размера на икономиката, която включва продукция и други елементи. И когато лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие за бюджета на среща на върха през февруари, те потърсиха компромис от около 1,07 процента от БНД.

Затова и експертите са единодушни, че самият бюджет на ЕС няма да бъде достатъчен за справяне с икономическите предизвикателства пред Европа след COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът и регионалният министър инспектират работата по Е-79 между Ботевград и Мездра
Премиерът и регионалният министър инспектират работата по Е-79 между Ботевград и Мездра
Шофьор с опасност да живота. Излетял от пътя, спрял се в дърво
Шофьор с опасност да живота. Излетял от пътя, спрял се в дърво