НОВИНИ

Щетите за глобалната икономика ще възлязат на 5.5 трилиона долара

щетите глобалната икономика възлязат трилиона долара
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:35, 09.04.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Общата вреда за глобалната икономика от разпространението на новия коронавирус ще бъде над 5 трилиона долара за две години, сочат експертни оценки на “Блумбърг”.

Изданието отбелязва, че „светът навлиза в най-дълбоката рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век в светлината на факта, че поради вируса властите наредиха на частния бизнес да спре да работи, а хората да останат у дома“.

“Въпреки че се очаква рецесията да бъде краткотрайна, ще отнеме време икономиките на страните да наваксат”, се казва в статията.

Изданието предоставя мнението на главния икономист на банковата компания Citigroup Катерин Ман. Тя смята, че щетите от глобалната икономика ще надхвърлят 5 трилиона долара.

Експертите на Bank JPMorgan Chase оценяват този показател на 5,5 трилиона долара. Те отбелязват, че в развитите страни ще има икономическа рецесия, сравнима с тази, която се е състояла през 2008-2009 и 1974-1975 г.

Специалистите на американската банка Morgan Stanley вярват, че в развитите страни индикаторите за БВП ще се върнат към нивото преди кризата едва през третото тримесечие на 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР: На границата Турция пуска само турски граждани
МВР: На границата Турция пуска само турски граждани
Брифинг на Националния оперативен щаб: Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 611
Брифинг на Националния оперативен щаб: Общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 611