НОВИНИ

Швейцария е домакин на донорска конференция, посветена на Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:01, 03.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В швейцарския град Лугано ще се проведе донорска конференция, посветена на възстановяването на Украйна. В навечерието на форума президентът Володимир Зеленски призова за международна помощ за страната си. В поредното си видеообръщение той напомни на съгражданите си, че войната е далеч от своя край.

На 4 и 5 юли в Лугано ще се състои конференция, съвместни домакини на която ще са Украйна и Швейцария, посветена на следвоенното възстановяване и развитие в сътрудничество с международни партньори. Володимир Зеленски го определи като най-големият икономически проект на нашето време в Европа и изключителна възможност за изява на държави и компании. В среднощното си обръщение украинският президент заяви, че 10 украински области са тежко засегнати от конфликта.

"Необходимо е не само да възстановим всичко, унищожено от окупаторите, но да положим основите на нашия живот, на Украйна - безопасен, модерен, удобен, достъпен. Това изисква огромни инвестиции - милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи", заяви Володимир Зеленски.

Сраженията продължават. И Киев, и Москва твърдят, че контролират стратегическия град Лисичанск в Луганска област. Друг украински град - Славянск, може да се превърне в следващото бойно поле в битката за Донбас. Вместо да се подготвят за прибирането на реколтата, хората в някога идиличния земеделски район са притеснени заради неизвестността. През април ракети удрят ферма в близко село, нанасяйки големи щети. На фона на несигурното бъдеще, местните са категорични за едно:

Засега продукцията от фермата все още отива към Славянск, където животът става все по-труден, а питейната вода и електричеството са оскъдни.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме промяната" ще се срещнат днес с независимите депутати в НС
"Продължаваме промяната" ще се срещнат днес с независимите депутати в НС
Слънчево време в по-голямата част от страната в неделя
Слънчево време в по-голямата част от страната в неделя