НОВИНИ

Сигнал за насилие в детска градина в Ямбол - възпитателка щипе заради думата "оставка"

bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 31.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал за насилие в ямболска детска градина. 7-годишно момче се оплакало от физически тормоз от страна на учителка. По случая са назначени проверки.

Детето разказало на баба си какво се случва в градината, докато тя решавала кръстословица и се опитала да му обясни значението на думата "уволнение".

"Той каза: "Аз я знам бабо. Знам и какво значи оставка". Гого, когато каже "оставка", леля Данче го щипе и го изхвърля навън. Щипе Гого, а теб, ми мен вика, ме щипят, заключват ме в тоалетната, в кухнята. Когато не ми се спи на обяд госпожата ме удря с пръстен по главата. Една майка е дошла да си взема детето в 4 часа без да ги предупреди и заварва Марти с юргана в коридора до шкафчетата, по нощница", казва бабата на детето Радка Димова.

Майката на момчето се срещнала с директора на детската градина преди две седмици, а вчера е подала и писмен сигнал за неприемливо поведение на педагозите в групата на сина си.

"Аз направих това, което трябваше да направя. За мен е важно това да не се продължава. Независимо дали е щипан, бутан, или удрян, никое дете не го заслужава. Има си други начини. Тук сме ги оставили, за да бъдем спокойни, че детето ми 8 часа е някъде обгрижвано от някого", казва майката Ваня Калафирова.

В детската градина има 210 деца и според директорката сигнали за насилие над децата до момента не е имало. Въпреки това вече е назначена проверка

"Поискала съм писмени обяснения от учителите, провела съм устен разговор с тях. Разбира се учителите категорично отричат да са превишили правомощията си по някакъв начин. Ще направим всичко, което законът ни позволява4, казва Антония Котева, директор на ДГ „Щастливо детство“, Ямбол.

В община Ямбол няма постъпил сигнал по случая, но администрацията се е самосезирала.

"Вече има сформирана дисциплинарна комисия. Днес ще отправим писмо към РУО в нашия град, Закрила на детето... представител ще замолим да има, за да може да се установи въпросният проблем", каза Енчо Керязов, зам.- кмет на Община Ямбол.

Резултатът от проверките ще покаже има ли превишаване на правомощия от страна на педагозите в детската градина. При доказване на упражнено насилие ще бъдат предприети необходимите мерки спрямо извършителите.

Румяна Стефанова/Румен Колев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри 21 програми в образованието за 230 млн. лв.
МС одобри 21 програми в образованието за 230 млн. лв.
Гуардиола бе избран за мениджър на сезона във Висшата лига
Гуардиола бе избран за мениджър на сезона във Висшата лига