НОВИНИ

Симон Байлс призна, че е трябвало да се откаже преди Токио 2020

Симон Байлс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 28.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс призна, че „е трябвало да се откаже от участие преди Олимпиадата в Токио“.

Американската състезателка понесе много критики, след като заедно с медицинския екип реши да се оттегли от пет от общо шестте финала в Япония.

В интервю за New York Magazine 24-годишната гимнастичка говори и за насилието от лекаря на отбора Лари Насър, който излежава доживотна присъда в затвора.

„Обвинявам системата, която позволи злоупотребата с Насър“, коментира Симон Байлс.

Скандалът се разраства, Симон Байлс се разплака, обвинявайки ФБР за Лари Насър

Очакваше се американската шампионка да спечели няколко златни медала в Токио 2020, но се оттегли от петте финала, заявявайки, че трябва да се съсредоточи върху психичното си здраве.

По-късно тя разкри в какво се корени проблемът. Симон Байлс страда от т.нар. „загубване във въздуха“, което означава липса на ориентация докато е в летежна фаза на упражненията. Въпреки това, спортистката спечели бронзово отличие на греда.

Симон Байлс е посещавала терапевт преди Олимпиадата, но голямата тревога е настъпила при пристигането ѝ в Токио. Една от причините е била свързана с противоепидемичните мерки, които не позволиха на най-близките ѝ хора да са близо до нея. През годините на голяма част от състезанията присъстваха нейните родители, които ѝ даваха подкрепа в най-важните моменти.

„С приближаването на състезанието ставах все по-нервна. Не се чувствах толкова уверена, колкото би трябвало да бъда след толкова много тренировки“, сподели Симон Байлс.

19-кратната световна шампионка описва опитите да се състезава с проблема с „изгубването във въздуха“ като игра между живота и смъртта, добавяйки, че е „истинско чудо, че е успяла да се приземи на краката си“ по време на прескока в Токио.

Американската гимнастичка подчерта, че е имало допълнителен натиск и заради нейната раса.

„Като чернокожа жена просто трябва да бъда по-добра. Когато чупим рекорди, се оказва, че има и други неща, които ги правят по-незначителни, сякаш това е нормално“, сподели олимпийската шампионка.

По-рано този месец тя даде показания пред Сената, след като специална комисия разгледа случая с разследването, проведено от ФБР срещу Лари Насър. Комисията реши, че разследващите са допуснали много грешки, оставяйки обвинения в сексуално насилие да продължи да работи, дори и когато срещу него вече се е провеждало разследване.

Симон Байлс отново е на терапия, но все още не е решила дали ще се върне към състезанията.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Изправи се БГ! Ние идваме!" се регистрираха за парламентарните избори
"Изправи се БГ! Ние идваме!" се регистрираха за парламентарните избори
Заловиха бракониери в езерото "Липник" край Русе
Заловиха бракониери в езерото "Липник" край Русе