НОВИНИ

Гимнастическият жаргон и "загубването във въздуха" на Симон Байлс

bnt avatar logo
от БНТ
05:08, 29.07.2021
12063
Чете се за: 06:37 мин.
Още
Симон Байлс
Слушай новината

Американската гимнастичка Симон Байлс се оттегли от участие в индивидуалния многобой на Олимпиадата в Токио, позовавайки се на своето психично здраве. Но една дума се закова в пространството.

По време на изявлението си пред медиите след отборната надпревара олимпийската медалистка използва жаргон, който в гимнастиката се отнася за състояние, в което състезателят изведнъж губи усещането къде се намира тялото му в пространството, по време на летежна фаза на упражнение.

Ден по-късно големите медии като BBC, CNN и т.н. обясняват значението на думата и какво би могло да се случи със Симон Байлс, ако състоянието ѝ бъде подценено.

Използваният израз предизвика незабавна дискусия в гимнастическия свят. Специалистите веднага осъзнаха колко опасна може да бъде ситуацията ѝ. Но за останалата част от света това е непознат термин.

В България най-близкото значение е „изгубване във въздуха“.

В гимнастическите спортове това се обяснява като вид умствено блокиране, което се случва по време на упражнение. Състезателят започва да изпълнява упражнението, изгубва усещането за пространство докато е във въздуха, което го кара да загуби контрол над тялото си, за да приземи по безопасен начин. И всичко се случва за част от секундата.

Ден 6: Спортна гимнастика (финал - многобой, мъже)

Състезателят не знае къде се намира във въздуха, не може да осъзнае къде е земята и къде таванът на залата. И въпреки че си тренирал едно упражнение хиляди пъти, при това успешно, може да се случи във всеки един момент.

Прескокът на Симон Байлс по време на отборната надпревара не беше от най-добрите, които е правила. По време на представянето си тя не изглеждаше напълно концентрирана. Мнозина се запитаха какво се случва с нея?

Британската гимнастичка Клаудия Фрагапан, която участва на Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година, падна преди време тежко на смесената успоредка, а след това през април отново се случи - след подобна ситуация с "изгубване във въздуха". Тя удари главата си и пропусна да се класира за Олимпиадата в Токио.

Пред BBC тя разкри, че напълно разбира какво се случва със Симон Байлс.

„Симон Байлс изпитва голяма тежест върху раменете си. Всички мислят, че тя е извънземна, че не е човек. Но всъщност е човек и напрежението върху нея е прекалено голямо. Може да бъде опасно, ако се усъмните дори малко в себе си, тогава може да се стигне до контузия. Бях на нейното място и се случи точно това“, споделя Фрагапан.

„По време на квалификациите за Игрите започнах да си мисля, че това е последният ми шанс. Започнах да се притеснявам малко и си помислих, че трябва да дам всичко от себе си за този последен шанс“, допълни Фрагапан. След падането и контузията на главата и врата е откарана в болница със сътресение, но се оказва, че е можела дори да остане парализирана.

Светът прие Симон Байлс за даденост, а тя не е свръхчовек

„Просто не си вярвам както преди. Малко по-нервна съм. Имам чувството, че не се забавлявам много“, каза Симон Байлс след оттеглянето си във вторник.

Терминът, който тя мимоходом сподели, обяснявайки прескока си, разкрива точно това състояние, в което гимнастикът разбира къде е земята, едва когато я достигне, в някои случаи с тежко падане. Преди това за части от секундата не знае къде трябва да приземи.

Кристина Майерс, бивша гимнастичка, а сега треньор в Бирмингам, споделя, че това се случва, когато мозъкът и тялото не са в синхрон.

„Представете си, че скачате с парашут и той не се отвори. Тялото започва да прави допълнителни завъртания (винтове) или салта, които така или иначе си тренирал и би трябвало да владееш, но може да повлияе на уменията, които иначе са рутинни. Мозъкът ви не иска нищо друго, освен да изпълни правилно планираното упражнение, но тялото ви се чувства така, сякаш изведнъж има собствен ум“, споделя още Майерс.

По думите ѝ „загубването във въздуха“ е предимно от психологическо естество, затова колкото състезателят повече се опитва да го поправи, толкова по-трудно става да изпълниш след това въпросното упражнение. Последвалите опити се оказват неуспешни, а това може да доведе до тежка контузия. Особено заради невероятните упражнения и гимнастиката, която Симон Байлс демонстрира.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

„Това, което хората не осъзнават, е, че често не виждате какво правите или къде отивате. Не използвате визуални сигнали. Водиш се по усета си и това чувство понякога може ... да те измами", разказа канадската гимнастичка Гел Маки.

Друга състезателка, участничка на Игрите в Сидни и Атина, Кейт Ричардсън разказва: „Мозъкът ви пречи на тялото ви да прави това, което сте правили милион пъти. Просто се изключва. Навремето го наричахме просто така - изгубване. „Twisties“ (думата, която Симон Байлс използва по време на пресконференцията) е толкова сладък термин за нещо толкова ужасно. Ужасно е. Ужасно, ужасно чувство.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамбраускас: Няма отбор, от който да се страхуваме
Дамбраускас: Няма отбор, от който да се страхуваме
Лудогорец се промъкна до следващия кръг на Шампионската лига
Лудогорец се промъкна до следващия кръг на Шампионската лига