НОВИНИ

Светът прие Симон Байлс за даденост, а тя не е свръхчовек

светът прие симон байлс даденост свръхчовек
bnt avatar logo
от БНТ
04:54, 28.07.2021
9253
Чете се за: 05:00 мин.
Новини
Слушай новината

Симон Байлс вече е GOAT – Gretest of all time (най-велика на всички времена). Определението я преследва от 5 години след последните Игри в Рио де Жанейро, независимо от крехката ѝ възраст (24 години).

И Байлс потвърди, че може да носи тази „титла“, дори след като се оттегли от финала на отборната надпревара в спортната гимнастика на Олимпийските игри в Токио.

Част от това да си велик е да знаеш кога не можеш да бъдеш велик. И вчера Симон Байлс показа на света как изглежда истинската сила.

Като пример за подражание на много деца, тя доказа, че умее да се грижи за себе си, дори това да ѝ коства медала и величието, което щеше да носи златото.

„Трябваше да направя това, което е най-добро за мен и да се съсредоточа върху психичното си здраве, а не да застрашавам здравето си. Затова реших да направя крачката назад“, заяви Симон Байлс, след като участва само на прескок в отборното.

Гимнастичката разкри за депресията си след скандала за сексуално насилие в националния тим от лекаря отбора Лари Насър. И все пак, тези които сега я критикуват за решението ѝ, илюстрират как се задълбочават подобни психични проблеми, особено в света на спортистите.

Без Симон Байлс в състава американските гимнастички останаха на второто място в отборното класиране след Русия.

Няколко месеца по-рано и японската тенисистка Наоми Осака заговори открито за своите демони.

Можем да стоим на диваните, да похапваме картофени чипсове и да съдим големите спортисти за решенията им, но повечето от нас дори не си дават сметка за истинския живот на големите спортисти.

Често тези състезатели разчитат и на своето семейство и приятели да ги държат здраво стъпили и да не потъват. Но трибуните в Токио са празни. Те не могат да търсят подкрепата в публиката. Не могат да видят лицето на своя най-близък, който изпраща послание, че всичко ще бъде наред.

„Изнервена съм, мога да се побъркам от това. Не се чувствам настроена и комфортно, докато не открия къде са близките ми в тълпата“, сподели Симон Байлс.

В САЩ се надига сериозна вълна на недоволство от страна на фенове и специалисти, че в американския щаб са направили стратегическа грешка, позволявайки на Симон Байлс да се оттегли от състезанието, особено знаейки, че е най-добрата. Беше планирано тя да участва на четирите уреда.

Въпреки че е считана за свръхчовек, моментът с оттеглянето трябва да събуди всеки, който я е гледал и знае колко е велика. Изглежда толкова лесно постижимо, че е нормално човек да забрави огромното напрежение, с което се сблъсква. Всеки път, когато стъпи в залата, от нея се очаква победа.

Вероятно дори самата Симон Байлс не си дава сметка колко достойни за уважение са тези нейни думи:

„Исках тези Олимпийски игри да бъдат за мен, но когато влязох в залата, имах чувството, че все още го правя за други хора. В крайна сметка, ние сме хора, затова трябва да предпазим ума и тялото си, а не просто да излезем там и да направим онова, което светът очаква от нас.“

Думи и действия.

Спортистите най-после започват да поставят собственото си здраве пред спорта. Правят го публично и говорят за проблемите си, а това би могло да помогне на милиони.

Все още няма потвърждение от американския щаб, дали Симон Байлс ще участва на финалите на уредите. За да го направи тя се нуждае от медицинско разрешение.

Със сигурност, каквото и да направи, това ще носи ново послание.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед привлече Варан от Реал Мадрид
Манчестър Юнайтед привлече Варан от Реал Мадрид
Линда Зечири се предаде и напусна Токио
Линда Зечири се предаде и напусна Токио