НОВИНИ

Проблемът на Наоми Осака се оказа много по-сериозен

bnt avatar logo
от Станислава Кръстева
11:36, 01.06.2021
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Наоми Осака
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Оттеглянето на Наоми Осака от Откритото първенство на Франция има силата да се превърне в положителен момент на промяна в световния спорт. От това може да излезе нещо добро, въпреки противоречивия характер на казуса.

Зад отказа на Наоми Осака да дава интервюта и да се явява пред медиите се корени много тежък проблем. Японката разкри, че страда от пристъпи на депресия от 2018 година.

Състоянието на тенисистката е сериозно – затворена е в себе си, интроверт, който получава вълни на безпокойство преди да излезе да говори пред медиите. Срамежливостта ѝ е прословута. Депресията не е просто някаква поза, а заболяване, което може да бъде разбрано само от специалисти или от хора, сблъскали се с подобен проблем.

Решението ѝ да не дава пресконференции предизвика голям скандал на Ролан Гарос, в следствие на което беше глобена 15 хиляди щатски долара. В крайна сметка Наоми Осака реши да се оттегли от надпреварата в Париж.

Самата състезателка обяви още преди старта на Откритото първенство, че интервютата ѝ причиняват тревога и психологически дискомфорт, което обаче остана сякаш незабелязано от феновете от организаторите.

Проблемите на Наоми Осака са били пред очите на всички, но никой не е забелязал досега. Още при фотосесията след спечеленото Открито първенство на Австралия през 2019 година, тя застава пред обективите притеснена, като малко дете. Помолена да разклати и разпръска шампанското като истински шампион, тя едва успява да се справи, почти застинала с очевидно нежелание да изпълни прищевките на медиите.

Според журналистите, пресконференциите, които дава, протичат по същия начин. Наоми Осака мрази публичността. Това я прави тревожна и нервна. Светът на тениса предполага съвсем различен подход, който не е в унисон с вътрешния свят на състезателката.

Запитана какво мисли за решението на Осака, Серина Уилямс сподели: „Иска ми се да мога да я прегърна силно, защото знам какво е.“

Светът на тениса прояви съчувствие, след като Наоми се изправи и публично обяви психологическите си проблеми.

Психологът Карълайн Андерсън смята, че публичните личности трябва да огласяват тези заболявания като пример за останалите, които не са имали тази смелост.

„Психичното здраве е прави разлика между това дали си тенисист, рок звезда, бизнесмен, журналист, учител, чистач или държавен служител. Няма значение кой си, всеки е уязвим. Погрешно е мисленето, че успехът, славата и богатството могат да спрат болестта. Това е шокираща и лоша среда за онези, които страдат от депресия“, заяви психологът.

Затова случилото се с Наоми Осака може да послужи за промяна в световния спорт. Вече назрява моментът, в който да се реши дали ще се подкрепи отделната личност и онова, което е най-добро за нея, или правилата ще продължат да важат за всички.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата на София рисуваха, пяха и танцуваха за празника си - 1 юни (Снимки)
Децата на София рисуваха, пяха и танцуваха за празника си - 1 юни (Снимки)
ББР: Управителният съвет на банката е предоставил информация на Одитния комитет
ББР: Управителният съвет на банката е предоставил информация на Одитния комитет