НОВИНИ

Скандал и протест са в основата на най-резултатния футболен мач в историята

скандал протест основата резултатния футболен мач историята
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 18.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Световен футбол

Питали ли сте се някога кой е най-резултатният мач в професионалния футбол? Отговорът, поне според книгата на рекордите Гинес, е 149:0!

Двубоят се провежда на 31 октомври 2002 година в Мадагаскар. Отборът на АС Адема разгромява своя съперник СО И‘Емирн (SOE), с което влиза в историята на световния футбол.

Но! За да стане историята още по-невероятна, всички 149 попадения всъщност са 149 автогола.

В действителност, огромният резултат е в следствие на протест на играчите от загубилия отбор, срещу съдийски отсъждания.

Те смятат, че са ощетени от реферите по време на плейофния турнир, съставен от четири отбора.

С този ужасяващ резултат мачът надминава предишния рекорд, който по онова време е 36:0 от турнира за Купата на Шотландия през 1885 година, когато Арброут побеждава Бон Акорд.

За да бъде определен шампионът на Мадагаскар, се играе турнир от най-добрите четири тима. Трофеят вече е в ръцете на Адема, които успяват да победят SOE с 2:2 в предишния мач, след като съдията отсъжда дузпа в самия край на двубоя, при резултат 2:1 за SOE.

Решението на рефера е бурно оспорвано от тима, но в крайна сметка равенството носи титлата на Адема.

Следва обаче нов двубой между същите два тима, който няма вече никакво значение за първото място. Но двубоят трябва да се изиграе. Затова играчите на SOE решават публично да изразят своя протест. И след първия съдийски сигнал започват да вкарват топката в собствената си мрежа. И така 149 пъти.

Противниците стоят и не вярват на очите си, а голяма част от зрителите, разочаровани от случващото се отиват до касите да си искат парите.

След мача местната футболна федерация наказва треньора на SOE Зака за три години.

Четирима от футболистите, в това число капитанът на националния тим на страната Мамисоа Разафиндракото, капитанът на SOE Манитранирина Андрианианиа и вратарят, остават без състезателни права до края на сезона.

Всички останали футболисти на тима получават предупреждение за бъдещи провинения. Съдията не е наказан с мотива, че ситуацията е била извън негов контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Репортерът на БНТ Татяна Йорданова отново с отличие на наградите "Валя Крушкина"
Репортерът на БНТ Татяна Йорданова отново с отличие на наградите "Валя Крушкина"
Има ли двоен стандарт в ограниченията за заведенията?
Има ли двоен стандарт в ограниченията за заведенията?