НОВИНИ

Скандал с Борис Джонсън след реплика за капитализма и ваксините

скандал борис джонсън реплика капитализма ваксините
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
10:02, 24.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

"Алчността и капитализмът са в основата на успеха с масовото ваксиниране във Великобритания". Тези думи на премиера на Великобритания Борис Джонсън предизвикаха пореден обществен скандал на Острова.

Информацията е, че Джонсън е изразил това мнение по време на частна виртуална среща с депутати от неговата Консервативна партия. По-късно обаче премиерът се е отрекъл от казаното под претекст, че се е пошегувал.

Няколко депутати от влиятелния Комитет 1922, потвърдиха казаното от Джонсън. Премиерът бил горд от факта, че над 28 милиона британци са получили първа доза ваксина и допълнил: "Причината за успеха с ваксината е заради капитализма и заради алчността, приятели мои".

От "Даунинг стрийт" не отрекоха думите на Борис Джонсън, но отказаха коментар по случая. Депутати от опозицията осъдиха казаното от премиера.

Анджела Ийгъл от Лейбъристката партия коментира, че "добрите дела, а не алчността ще изведат страната от кризата".

Някои от участвалите във видеосрещата депутати се опитаха да защитят Джонсън с пояснение за контекста на думите му, като посочиха, че той е искал да каже, че големите фармацевтични компании са успели безопасно да създадат ваксини рекордно бързо и че това няма отношение към сегашния спор с ЕС.

Политически наблюдатели обаче смятат, че думите на Джонсън могат да ескалират напрежението с Брюксел, въпреки че досега той избягваше да се ангажира във "война на думи" по повод на заплахата за забрана на износа на ваксини от ЕС към Острова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дават нови 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи в пандемията
Дават нови 52 млн. лв. за родителите, останали с децата си вкъщи в пандемията
Мианмар освободи 600 задържани протестиращи
Мианмар освободи 600 задържани протестиращи