НОВИНИ

Скоростно изкачване по пътеката до Копитото в памет на Боян Петров

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:12, 02.10.2020
Чете се за: 01:52 мин.
Други спортове
скоростно изкачване пътеката копитото памет боян петров

Събитието, което ще се проведе за трета поредна година е планирано за 3 октомври сутринта като заради мерките, свързани с COVID-19 всеки участник сам ще избере кога да поеме по трасето.

"- Разкажи ми как умря той!

- Императоре, по-добре да Ви разкажа как живя..."

Този цитат от "Последния самурай" неведнъж е използван от близки на Боян Петров, след като той изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите - трагедия, която разтърси цяла България. Защото той беше българският алпинист с най-много изкачени осемхилядници до момента (10, и то без помощта на допълнителен кислород), зоолог и пещерняк, който умееше да представя научните данни по особено интересен начин, диабетик, който даваше надежда на болните и здравите, че мечтите са осъществими, стига да повярваш в себе си, природозащитник, застанал зад не една обществено значима кауза, без значение колко неудобна за власт имащите е тя, но преди всичко - човек с голямо сърце, който с лекота печелеше симпатиите и обичта на хората.

В негова памет тази събота ( 3 октомври) ще се проведе третото изкачване на любимата му пътека на Витоша - от Княжево до Копитото.

Първото беше през 2018 г., когато няколко хиляди приятели, близки и почитатели се изкачиха, за да му отдадат почит.

Година по-късно Радослава Ненова - жената, която беше до Боян в последните 14 години от живота му, организира състезание за скоростно изкачване на стръмното трасе. Утре е второто издание.

Всяка година изкачванията са посветени на някой от осемхилядниците, на които Боян Петров е бил.

Ред е на Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата (след Еверест и К2), 8586 м. Намира се в Хималаите, а в превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Връх, свещен за местните хора, заради което има неписано правило да не се стъпва на самия купол. Боян Петров е първият българин, който изкачва този осемхилядник.

През пролетта на 2013 г., докато се подготвя за втория по височина връх на планетата - К2, Боян претърпява катастрофа с мотопед и чупи крак. Възстановява се и година по-късно заминава за Непал.

Там се присъединява към групата на големия алпинист Денис Урубко, изкачил всички 14 осемхилядници, с намерение да направи опит на Кангчендзьонга от северния базов лагер. Урубко, обаче, решава да прекрати съвместното начинание, тъй като не познава добре българина, който е и с диабет.

Останал сам, Боян Петров наема носачи и се отправя към южния базов лагер от другата страна на масива. На 13 май предприема първа, неуспешна атака. На 20 май 2014 г. става първият българин, изкачил Кангчендзьонга, и то без допълнителен кислород. По обратния път през селата в долините под върха получава тежка хипогликемична криза, но се съвзема след 14 часа сън.

Два месеца след изкачването на Канчендзьонга стъпва на Броуд Пик и само осем дни след това - на К2 (първо българско изкачване). За тези успехи е поздравен с видеообръщение от легендите в алпинизма Райнхолд Меснер и Симоне Моро.

Първият стартов номер в състезанието до Копитото е на негово име. А условията за участниците са следните:

Заради обстановката с COVID-19 всеки състезател стартира, когато поиска между 08:00ч. и 12:00ч.
Времето ще се отчита от състезателния чип, прикрепен към стартовия номер.

Стартова такса няма да има, а всеки може да остави някаква сума в специално подготвена за целта кутия.

Награждаването е в 14:00 при кулата в местността Копитото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: България е готова да се включи с медицинска продукция за повече автономност на ЕС
Борисов: България е готова да се включи с медицинска продукция за повече автономност на ЕС
Безвъзмездна помощ за превозвачите заради последствията от COVID-19
Безвъзмездна помощ за превозвачите заради последствията от COVID-19