НОВИНИ

Започна ли третата интифада в Близкия изток

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:12, 04.02.2023
6800
Чете се за: 16:50 мин.
Близък изток
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

През последните 10 дни напрежението в Близкия изток не стихва, само от началото на годината са загинали над 30 души, а миналата година беше най-смъртоносната от втората интифада. В Близкия изток вече говорят за пълзяща трета интифада - на какво се дължи напрежението, може ли да излезе извън контрол и има ли изход от вечната вражда между израелци и палестинци - това е тема на рубриката "След новините".

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: "Одобрихме серия от мерки за борба с тероризма. Увеличаваме присъствието на силите за сигурност, терористите и техните поддръжници ще платят висока цена".

Дауд Шехаб,говорител на "Ислямски джихад": "Войната, която Израел води на Западния бряг, ще доведе до военна ескалация и съпротивата ще реши кога и къде ще започне тя".

Хазем ал Касем, говорител на Хамас: "Окупаторите трябва да поемат отговорност за ескалацията".

Мирослав Зафиров, съветник в офиса на специалния пратеник на ООН за Близкия изток: "Според хората, които са на място, ние вече се намираме в състояние на пълзяща интифада".

Над 30 жертви само в първия месец на годината. Миналата година е най-кървавата за Израел и Западния бряг от края на втората интифада през 2005 г. Само през 2022 г. 150 палестинци и 30 израелци са убити, само през август 49 палестинци загинаха при въздушни удари в ивицата Газа.

През последните 10 дни спиралата на насилието се завъртя с още по-бясна скорост. Миналия четвъртък 10 палестинци бяха убити при израелска операция в бежанския лагер в Дженин. Палестинските сили за сигурност са предупреждавани в продължение на две седмици за ситуацията в лагера, за който е известно, че е контролиран от терористичната организация "Ислямски джихад". При липса на действие антитерористичния отряд Ямам на израелската полиция нахлува. Цяло чудо е, че няма и израелски жертви при престрелките.

Ден по-късно - петък вечер - Шабат току-що е започнал. 21-годишен палестинец убива 7 души пред синагога в Йерусалим - най-кървавият терористичен акт в града от 2008 г. В Газа палестинците ликуват на фона на болката на евреите.

Ден по-късно 13-годишен палестинец - още дете - открива огън в квартал в Източен Ерусалим и ранява баща и син. Изреждането на отделните инциденти на насилие може да продължи безкрайно. От Газа бойци на Хамас изстрелват ракети, Израел отвръща с въздушни удари. Спряха само за визитата на държавния секретар Антъни Блинкън и веднага, след като той излетя, започнаха отново.

И всичко това се случва само дни, след като новото правителство със стария премиер Бенямин Нетаняху встъпи в длъжност в последните дни на миналата година. Този път Нетаняху управлява в коалиция с ултраортодоксални формации, които настояват за анексиране на Западния бряг и изселване на палестинците.

Израелските сили за сигурност запечатаха дома на 21-годишния палестинец, открил огън пред синагогата в Йерусалим, а близките му бяха изселени. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви серия от мерки - отнемане на социалните права на близки на терористи, разрушаване на домовете им, подсилване на еврейските селища на Западния бряг, а за израелците стана по-лесно да придобиват оръжие.

"Не търсим ескалация, но сме подготвени за всяка възможност. Отговорът ни на терора е твърда ръка и мощна, бърза и точна реакция", заяви Нетаняху.

Палестинците пък отговориха като частично спряха координацията по сигурността с израелските сили.

"Координацията по сигурността с израелското окупационно правителство вече не съществува", заяви Набил Абу Рудейнех, старши съветник на президента на Палестинската автономия.

Мирослав Зафиров e съветник в службата на специалния пратеник на ООН за Близкия изток Тор Венесланд в Йерусалим и участва активно в опитите за постигане на мир.

"Ние се намираме в период на взаимни провокации. Това, което се случва е цикъл на насилие, който започва не както обикновено, както при първата и втората интифада, а започва в самото палестинско общество. Налице е едно цяло поколение, което не познава нищо друго освен управлението на настоящото палестинско правителство, на настоящия израелски министър-председател", посочи Зафиров.

А резултатът е страх и гняв - и от едната страна, и от другата.

"Тези нападения на вълци единаци е много трудно да бъдат предотвратени. Надявам се това правителство да знае какво да прави и да не позволи на палестинците да тържествуват след поредното клане", коментира Нир Бен - Симчон, жител на Йерусалим.

Улиците на Газа останаха празни след израелски удари миналия петък.

"Няма сигурност, само страх и тревога, защото винаги сме във война. Каквото и да се случи на Западния бряг, тук на границата между Израел и Газа започва война. Няма стабилност, няма сигурност, няма живот в Газа", каза Абдулла Хусари, жител на Газа.

Ситуацията е взривоопасна и заради още един фактор - Израел има най-крайнодясното антиарабско правителство в историята. Министърът на националната сигурност Итамар Бен - Гвир е съден в миналото за расизъм, а министърът на финансите Безалел Смотрич иска анексиране на Западния бряг. Бен - Гвир разгневи не само палестинци, но и всички араби с посещение на Свещения хълм. Тези, които не изповядват исляма, могат да посещават джамията Ал Акса в определени часови, но нямат право да се молят там.

"Свещеният хълм е най-важното място за израелския народ. Тук могат да идват всички - мюсюлмани, християни, и да, евреи също", каза Итамар Бен - Гвир, министър на националната сигурност на Израел.

Срещу новото правителство вече има мащабни протести заради съдебна реформа, която цели да ограничи правомощията на Върховния съд.

"Протестите в Израел създават впечатление в общата картина за един преобладаващ хаос. Те нямат общо със случващото се на Западния бряг, но са индикация за състоянието, за здравната картина на израелското общество. - Т.е. показва болно общество? - Показва общество, което в едната си част има да каже нещо на другата част. - Има ли разговор? - В рамките на обществото има възможност да бъдат отправени послания - доколко има диалог все още е рано да се каже", коментира Мирослав Зафиров - съветник в офиса на специалния пратеник на ООН за Близкия изток.

Но в основата на напрежението е все по-отдалечаващата се перспектива за решение на израело-палестинския конфликт със създаването на две държави. Пътната карта за мир с две държави е създадена след края на Втората интифада и постигната с посредничеството на Близкоизточната четворка - Съединените щати, Европейския съюз, Русия и ООН.

"Със сигурност новото израелско правителство катализира напрежението. Причините за това да говорим, че се намираме в състояние на пълзяща трета интифада, се намират далеч по-назад във времето и преди всичко във факта, че палестинската страна беше лишена от политически хоризонт. Преговорите такива, каквито ги познаваме под логото на близкоизточен мирен процес, на практика не се водят през последните 10 години. Това лишава палестинската страна, която вижда себе си като слаба страна, да мисли в категориите на някакъв хоризонт", заяви Мирослав Зафиров.

А на Западния бряг 87-годишният палестински президент Махмуд Абас, който губи популярност, не е провеждал избори от 16 години. Мнозина гледат на него като на човек, който изпълнява волята на Израел. Членове на радикални организации Хамас, Ислямски джихади и новосъздадената миналата година групировка в Наблус под името "Леговището на лъва" с политическа реторика нажежават атмосферата.

"Липсата на доверие, липсата на легитимност, нарастващо напрежение и, за съжаление, процеси на идоктринация на младата част от палестинското общество от страна на крайно радикални фракции, които като в паралелна вселена си служат с доста убедителен език. Те могат да бъдат овладени единствено и само чрез възобновяване на диалога - какъв ще бъде този диалог, въз основата на какви принципи - това е нещо, което двете страни трябва да решат. Другата алтернатива е алтернативата на едностранни мерки, която ни доведе до тук", коментира Мирослав Зафиров.

"Пристигам в ключов момент", заяви Антъни Блинкен още с кацането на летище Бен Гурион в понеделник.

"Съединените щати ще продължат да се противопоставят на всичко, което ни отдалечава от решение с две държави, това включва и разширяването на селищата, действия за анексиране на Западния бряг, нарушаване на историческото статукво на Свещения хълм в Йерусалим, разрушаването и изселването, подбуждане към насилие", заяви държавният секретар на САЩ.

Съединените щати остават най-силният играч, който може да влияе едновременно на израелци и на палестинци, макар да се смята, че през последните години израело-палестинският конфликт не е приоритет за американската външна политика, какъвто беше в миналото. И все пак американците продължават да показват железен съюз с Израел, да предоставят огромна военна помощ на Израел и на палестинците през ООН. Само през януари в Израел вече бяха на посещение американският съветник по национална сигурност Джейк Съливан и шефът на ЦРУ Уилям Бърнс. В Рамала Блинкен се срещна с Махмуд Абас.

"Наблюдаваме как за палестинците хоризонтът на надежда се свива, а не се разширява и смятаме, че това трябва да се промени", заяви Антъни Блинкен.

"Нашият народ няма да приеме вечна окупация. Регионалната сигурност няма да бъде засилена с поругаване на свещените земи и с накърняване достойнството на палестинския народ", каза Махмуд Абас - президент на Палестинската автономия.

Надеждите и усилията за нормализиране в региона се възлагат именно на този човек - Махмуд Абас.

"Ние нямаме друга алтернатива освен тази да подкрепим палестинския президент и палестинската власт поне до тогава, докато не се създаде алтернатива, която да е приемлива и за палестинците, и за международната общност. В този смисъл в момента - работим с това, с което имаме. Защото в противен случай алтернативата е нарастваща власт на радикалните палестински фракции, а там вече никой не знае какво ще се случи зад ъгъла, защото всеки идва със своите разбирания как трябва да води политика и по отношение на Израел, и по отношение на самите международни фактори", коментира съветникът в офиса на специалния пратеник на ООН за Близкия изток Мирослав Зафиров.

Антъни Блинкен говори за конкретни стъпки за намаляване на напрежението. Визитата му започна в "ключов момент", но завърши без много яснота как точно да се решават проблемите.

Бенямин Нетаняху дойде на власт с обещание да въведе ред, а настъпи още по-голям хаос. Той прекара по-голямата част от годините си като премиер в опит да маргинализира палестинския въпрос. През 2020 година направи нещо, което се смяташе за немислимо, подписа така наречените Авраамови споразумения за нормализиране на отношенията с арабските държави - Обединени арабски емирства, Бахрейн и Мароко. Въпреки твърдата политика на правителството спрямо палестинците - на пръв поглед изглежда, че арабските държави продължават по пътя на нормализиране на отношенията. На прием в посолството на Обединените арабски емирства - посланикът Ал Хажа приветства топло крайнодесния политик Итамар Бен Гвир.

"Това не означава, че страните по мирните договори с Израел нямат мнение за това, което Израел прави в източен Ерусалим или на джамията Ал Акса. Тези държави имат силен глас сред арабската общност и не свенят да заявят позициите си. Само след две седмици в Кайро ще се състои извънредна среща на Арабската лига, на която основна тема на разговор ще бъде ситуация в източен Йерусалим и на Ал Акса", заяви Мирослав Зафиров.

Пред Антъни Блинкен Нетаняху обеща да продължи процеса, а тази седмица след визита на израелския външен министър бе съобщено, че Судан ще е следващата държава, която може да се присъедини към Авраамовите споразумения.

"Възнамеряваме да задълбочим мира, който постигнахме с Авраамовите споразумения. Работата за приключване на израело-арабския конфликт, ще ни помогнем да намери и работещ решение с палестинските ни съседи", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Дали Нетаняху е избрал най-успешната формула за да спре насилието, все още е рано да се каже.

"Не е възможно да се правят прогнози, тъй като опасенията, че процесите, които в момента анализирам ще доведе до един рязък скок в насилието и ще доведат до повторение на сценариите от 2000 година, към този момент не се оправдават. Вижте, нито степента на напрежение, нито в крайна сметка примерите за насилие и за крути мерки не са нещо, което можем да пренебрегнем", заяви Мирослав Зафиров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое спечели домакинството си на Левски от НБЛ
Берое спечели домакинството си на Левски от НБЛ
Шампионът Балкан спечели трудно визитата си на Черно море Тича във Варна
Шампионът Балкан спечели трудно визитата си на Черно море Тича във Варна