НОВИНИ

След срещата на Г-20: Малко конректни ангажименти за борба с климатичните промени

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 31.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Климатът и устойчивото развитие доминираха и във втория заключителен ден от срещата на върха на Г-20 в Рим. Лидерите призоваха за "смислени и ефективни" действия за ограничаване на глобалното затопляне до градус и половина спрямо прединдустриалната епоха. Конкретни мерки обаче не са посочени. Не е споменават и срокът от 2050 година за постигане на нулеви въглеродни емисии. Решенията се следят отблизо в контекста на започналата днес конференция по климата в Глазгоу.

Съществуващите национални планове за ограничаване на въглеродните емисии трябва да бъдат засилени, "при необходимост", се казва в заключителната декларация от срещата на Г-20. Документът включва и обещание до края на тази година да бъде преустановено финансирането на задгранични енергийни мощности на въглища.

В текста не се фиксира крайна дата за отказ от този вид гориво. На групата Г-20, в която влизат 19-те най-развити страни и Европейския съюз, се падат 80% от световните вредни емисии.

Планетата ни сега е с 1,1 градуса по-топла в сравнение с прединдустриалната епоха и лимитът от градус и половина се смята за критичен за избягване на екологична катастрофа.

Някои от нас се питат защо променихме целта от 2 градуса на градус и половина. Защото науката го казва, трябва да се вслушаме в предупрежденията на глобалната научна общност, каза Марио Драги, премиер на Италия.

Съединените щати и Европейският съюз обявиха край на спора по американските мита за стомана и алуминий от Европа, въведени през 2018 г. Премахват се незабавно ставките, обявени от администрацията на Доналд Тръмп и европейските контрамерки.

Двустранен регламент, съобразен с въглерода, при търговията със стомана и алуминий ще спре достъпа до американския пазар на "мръсна "стомана от Китай и ще прекрати дъмпингови практики на други страни, посочи Джо Байдън.

Съединените щати и Европейският съюз постигнаха значителен пробив за справяне с екзистенциалната заплаха от климатичните промени, като същевременно защитава американските работни места и индустрия. Заедно обявяваме нова ера в трансатлантическото сътрудничество, каза Джо Байдън, президент на САЩ.

Това е голяма стъпка в борбата с климатичните промени. Споразумението е отворено и за други партньори единомишленици, каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Искането на Турция да закупи изтребители F-16 вместо отказаните F-35 трябва да премине през съответна процедура в Съединените щати. Това е заявил президентът Байдън на среща с турския си колега Ердоган.

Двамата лидери са обещали да си сътрудничат за подобряване на обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон. Американската страна е повторила, че руските ПВП системи, купени от Турция, остават проблем.

Франция и Великобритания отново се сблъскаха по спора за риболовните права след Брекзит. Лондон призова Париж да оттегли заплахите си и отхвърли френските твърдения, че е постигнато споразумение за охлаждане на страстите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известен готвач е хванат да шофира пиян и със спукани гуми
Известен готвач е хванат да шофира пиян и със спукани гуми
Зверев спря серията на Тиафо и вдигна титлата във Виена
Зверев спря серията на Тиафо и вдигна титлата във Виена