НОВИНИ

След ветото на САЩ: Израел продължи да бомбардира цели в Газа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:17, 09.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Близък изток
Слушай новината

Израел продължи да бомбардира цели в Газа, часове след като Съединените щати блокираха извънредно предложение на ООН за хуманитарно прекратяване на огъня във войната с Хамас. Палестинската власт осъди ветото на Вашингтон, турският президент призова към реформа в Съвета за сигурност, а Иран предупреди за възможна безконтролна ескалация на напрежението в Близкия изток, ако Съединените щати продължат да подкрепят Израел.

Гласуването в Съвета за сигурност на ООН постави Вашингтон в дипломатическа изолация в 15-членния орган. Великобритания се въздържа, а останалите 13 страни подкрепиха резолюцията за спиране на огъня в Газа.
Според Съединените щати "прекратяването на огъня в този момент ще посее семената на следваща война".

"За съжаление, почти всички наши препоръки бяха пренебрегнати и в резултат се получи небалансирана, откъсната от реалността резолюция,която не можем да подкрепим", каза Робърт Ууд, pаместник-посланик на САЩ в ООН.

Палестинската власт реагира гневно. В свое заявление, президентът Махмуд Абас каза, че ветото на Вашингтон го прави съучастник в израелските престъпления.

"Справедлив свят е възможен, но без Америка", заяви турският президент на събитие за човешките права в Истанбул.

"За Световната организация е необходимо Съветът за сигурност да бъде реформиран. Това е задължително", подчерта Реджеп Ердоган.

В телефонен разговор с Антонио Гутериш, иранският външен министър Хосеин Амир-Абдолахян предупреди за възможна ескалация в Близкия изток след американското вето.

Израел благодари на Вашингтон за взетото решение.

Боевете се разраснаха, израелските сили атакуват на север и на юг Газа, въпреки нарастващия натиск да се намалят цивилните жертви.

Болница в Дейр ал Балах в Газа спря работа след израелски удар, който разруши джамия и части от лечебното заведение.

"Операционната, спешното отделение, рентгеновото отделение и всички лаборатории и частни клиники са извън строя. Тази болница посрещаше над 1000 пациенти от централна Газа", коментира Басем Ал Хбаш, администратор в болницата Яфа в Газа.

Тел Авив обвинява Хамас, че използва гражданска инфраструктура за атаките си.

Продължават ударите срещу Хан Юнис, като боевете се водят от къща на къща. Обкръжен е и бежанският лагер Джабалия, блокирани са хиляди. Хуманитарната ситуация в Газа се определя като апокалиптична. Около 80 процента от населението е разселено, а заплахата от глад и болести е напълно реална. Според палестински данни, жертвите в анклава вече са над 17 400 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калоян Левтеров завърши 13-и на 200 метра гръб на европейското в малък басейн в Румъния
Калоян Левтеров завърши 13-и на 200 метра гръб на европейското в малък басейн в Румъния
Давид Попович пред БНТ: Много се радвам, че съм пред родна публика, няма да плувам на световното в Доха (ВИДЕО)
Давид Попович пред БНТ: Много се радвам, че съм пред родна публика, няма да плувам на световното в Доха (ВИДЕО)