НОВИНИ

Смяна във властта след парламентарните избори в Норвегия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:49, 14.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Лявоцентристки блок печели парламентарните избори в Норвегия. След осем години на власт консерваторите отстъпиха. Предизборната кампания беше доминирана от темата за климатичните изменения и бъдещето на петролната индустрия на страната.

Смяна във властта в Норвегия. И победители, и победени празнуваха в изборната нощ. Работническата партия и лидерът ѝ Юнас Гар Стьоре печелят парламентарните избори. 61-годишният Стьоре е сочен за новия премиер на страната.

Заедно с партньорите си - Социалистическата лява партия и Центристката партия, той ще разполага с подкрепата на 100 депутати в 169-местния парламент.

"Норвегия ясно показа, че норвежкият народ иска по-справедливо общество. Благодаря много на всеки, допринесъл за това и гласувал за промяна", заяви премиерът Юнас Гар Стьоре, лидер на Работническата партия.

Министър-председателят консерваторът Ерна Солберг призна поражението си и поздрави вероятния си наследник.

"Имахме добри решения, както в правителството, така и в парламента и се гордея, че го постигнахме заедно. Но резултатът ясно показва, че избирателите искат друго мнозинство да управлява Норвегия през следващите четири години", каза Солберг.

Юнас Гар Стьоре има опит в управлението - бил е външен министър от 2005 до 2013 г., когато Йенс Столтенберг е премиер. Поема ръководството на Работническата партия, когато Столтенберг е избран за генерален секретар на НАТО.

Стьоре даде зявка, че ще води разговори с всички партии за съставянето на нов кабинет. Въпреки, че фокусът на кампанията беше екологията, Стьоре може би няма да има нужда от гласовете на Зелените.

Норвегия е един от най-големите производители и износители на петрол и газ, но бъдещето на индустрията е обвързано с климатичните промени. От друга страна, норвежците са едни от най-екоотговорните в света - например при продажбите на нови автомобили преобладават електрическите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътен инцидент край село Борово
Пътен инцидент край село Борово
Нова версия за смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев от Чешнегирово
Нова версия за смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев от Чешнегирово