НОВИНИ

София бе домакин на събитие по проект за приобщаване в баскетбола на хора с увреждания

софия домакин събитие проект приобщаване баскетбола хора увреждания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Баскетбол
15:03, 30.01.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Днес в София се проведе първото от редица събития по проекта BIG (Basketball Inclusive Games), който има за цел да приобщи към баскетбола хора с увреждания чрез насърчаване на гостоприемна среда за тях, осигуряване на нови възможности за участниците и създаване на трайно положително въздействие върху европейската спортна общност.

По време на 12-месечния проект ще има едно основно събитие – европейско състезание по баскетбол на колички. То ще се проведе в Самоков през септември, като целта е да бъде насърчена достъпността чрез обединяване на спортисти в добра физическа форма и спортисти с увреждания. Това приобщаващо събитие ще е подкрепено от съпътстващи такива като съдийски семинари, семинари за треньори и обучение на доброволци.

На срещата в София България бе представена от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който е и член на борда на ФИБА Европа и Техническата комисия на централата, Елеонора Рангелова - мениджър международни връзки и специални проекти към БФБаскетбол и председател на Техническата комисия на ФИБА, президента на БКХУ Левски Офелия Кънева, старши треньора на тима и мениджър на националния отбор на колички Владимир Искров, както и мениджъра на проекта Красимира Банова. Специален гост бе спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев.

Събитието започна с приветствия от Владимир Искров и Офелия Кънева, след което такива направиха и Валтер Пфалер - президент на Международната федерация по баскетбол на колички, Георги Глушков и Коста Илиев. Последва презентация на проекта от Ширин Амин – директор на неправителствената организация Champions Factory Ireland Limited.

На срещата присъстваха още представители на федерациите на Кипър, Хърватия, Гърция, Румъния, Словения, Сърбия и Турция. Участниците подписаха важни документи за сътрудничеството, обсъдиха предстоящите задачи за реализиране, а в края изразиха и задоволство от успешното начало на инициативата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Ракитич продължава в Саудитска Арабия
Иван Ракитич продължава в Саудитска Арабия
Окончателно: Съдът разреши европейска заповед за арест за Цветан Василев
Окончателно: Съдът разреши европейска заповед за арест за Цветан Василев