НОВИНИ

София ще разполага с близо 2 млрд. лв. бюджет през тази година

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:10, 25.02.2021
Чете се за: 07:15 мин.
Регионални
приеха бюджета софия 1891 млрд инфраструктура детски градини подобряване въздуха
Слушай новината

С 33 гласа “за”, 26 “против” и един въздържал се Столичният общински съвет одобри Бюджет 2021.

Той е в размер на 1 891 454 501 лв. 63% от тази сума ще постъпи от местни приходи, а 37% - от делегираните държавни дейности.

511 млн. капиталова програма, а над 200 млн. лв. в нея са от европейски програми и проекти. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на 4-часовите дебати за бюджета на онлайн заседанието на СОС.

Тя обясни, че три приоритета са заложени във финансовата рамка. Единият от тях е изграждане на стратегическа инфраструктура. За тези дейности се отделят 140 млн. лв.

50 млн. лв. ще бъдат инвестирани в кварталите на София, а 1 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на контактна кабелна мрежа. Най-големият обект, който ще се изпълнява, е ремонт на трамвайната мрежа по бул. „Цар Борис Трети“. Ще започне и изграждане на ВиК мрежа. Ще се работи и по проектите, които ще бъдат финансирани от инвестиционния заем, който София ще усвои.

16 нови сгради за детски градини ще бъдат проектирани през годината. Предвижда се работа по 45 конкретни сгради за нови детски градини през 2021 г. 65,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в тези дейност като това ще е изпълнение на вторият приоритет в бюджета на общината. Ще бъдат проектирани и две нови сгради за училища в София.

Третият приоритет е подобряване на качеството на въздуха. Общите инвестиции в това направление е 200 млн. лв. Ще се изпълнява и програмата за премахване на „калните точки“ в кварталите с бюджет от 1,4 млн. лв. Ще продължат инвестициите в метрото и нови превозни средства за градския транспорт. 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в градските паркове през 2021 г.

Основните критики на опозицията са, че през годините едни и същи проекти многократно се залагат в бюджета и не се изпълняват.

Приетият проект е по-голям от първоначалния вариант, след проведени обществени обсъждания и дебати в комисиите на СОС.

Основният фокус на бюджета за 2021 г. е изпълнението на три стратегически цели, по които са насочени над 400 млн. лева.

За първата цел – изграждане на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София, са предвидени 140 млн. лв., които ще позволят обновяването на ключови пътни трасета и връзки. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. "Т. Каблешков", довършването на ул."Филип Кутев“, който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. "Опълченска", отдавна очаквания ремонт на бул. "Първа Българска армия", както и ул. "Кукуш", тунелите на Люлин и при НДК, бул. "Скобелев", ул. "Коперник" и Чепинско шосе. Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг дългоочакван ремонт, който ще се реализира през 2021 г., е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. "Цар Борис Трети" с еврофинансиране от 48 млн. лв. Обновяването ще обхване участъка от трамвайното "ухо" в кв. "Княжево" до "ухото" на Съдебната палата.

За втората стратегическа цел – изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли, са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столична община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там. Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв. От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лева са парите, предвидени за събиране на битови отпадъци. Увеличението спрямо тази година е близо 6 млн. лева. 88,4 млн. лева са средствата за почистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лева повече от парите за 2020-а 12 млн. лв. са предвидени за подмяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи. Също така в момента върви процедура по ЗОП за другите отоплителни уреди – на газ, топлофициране, климатици и радиатори. През 2021 г. фокус се поставя и върху премахването на "калните точки" в града, като продължи облагородавянето им в Надежда, Овча купел и Красна поляна.

Като продължение на започналото през 2020 г. обновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са предвидени 50 млн. лв. Средствата през 2020 г. бяха намалени заради спад в приходите на Столична община, като резултат от кризата от COVID-19. За 2021 г. приоритетът е ясен и размерът на средствата е възстановен. Също така районните кметове ще разпределят още 10 млн. лв., които искат да инвестират в ремонт и изграждане на тротоари, според отчетите им.

През 2021 г. са заложени 6,2 млн. лева за улично осветление, което е с 4,7 млн. лв. повече от парите за 2020 г. Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности. В дебютната програма на Столична община "София избира" столичани избраха проекта на Ивелина Иванова и Деница Шилигарска за модерни училищни тоалетни. А в бюджета са предвидени 1,5 млн. лв., за да се реализира желания от гражданите проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Хардън с "трипъл-дабъл" при седмата поредна победа на Бруклин Нетс
Джеймс Хардън с "трипъл-дабъл" при седмата поредна победа на Бруклин Нетс
Акрапович: Можем да отговорим на всичко, което има Лудогорец
Акрапович: Можем да отговорим на всичко, което има Лудогорец