НОВИНИ

Спад на икономическия растеж в Китай, населението намалява за първи път от 60 години насам

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:31, 18.01.2023
Чете се за: 05:07 мин.
По света
спад икономическия растеж китай населението намалява първи път години насам
Слушай новината

За първи път от четири десетилетия китайският икономически растеж падна до второто си най-ниско ниво - 3%, което е по-малко от половината на растежа постигнат само година по-рано - 8,1 на сто. За да спаси растежа Пекин вече обяви, че отваря икономиката си и търси международно сътрудничество.

В същото време за първи път от шест десетилетия китайското население намалява, сочат данните.

Последният път, когато населението на Китай се свива, е в периода на "Големия скок напред" в края на 50-те години на миналия век - политиката, наложена от тогавашния китайски лидер Мао Дзедун води до масов глад и смърт.

Броят на китайците вече е започнал да намалява, когато през 80-те години беше наложена спорната политика на едно дете - отменена чак през 2015 година - тогава на китайските семейства беше разрешено да имат две деца.

Сега, обаче, Индия е на път да изпревари Китай като държавата с най-голямо население в света и Пекин отново сменя политиката - с насърчаване на ражданията.

"И двамата сме родени през 80-те. Имаме общо четирима родители, имаме и баби и дядовци и трябва да се грижим за тези четирима възрастни. Сега правителството ни насърчава да имаме три деца, но просто не можем да си го позволим", разказва жена от Китай.

Причината за застаряващото население не са смъртните случаи, причинени от ковид пандемията, а дългосрочната тенденция за ниска раждаемост и високите разходи за живот, обяснява Ду Пен - от Университета Ренмин.

"Вече над 60 държави имат намаляващо население. Изправени сме пред едни и същи предизвикателства. Първо - населението застарява, второ - намалява и броят на трудоспособните и трето - увеличават се разходите за здравеопазване и за живот", отчита Ду Пен - зам.-ректор на Университета Ренмин.

Застаряващото население ще накара Китай да преосмисли икономическия си модел, насочен към растеж.

"Трябва да се промени настоящият модел, който цели развитие. Имаме намаляващо работоспособно население, но пък с по-високо образование. Трябва да решим как да използваме този дивидент от образованието за постигане на по-голямо развитие, а не да разчитаме на икономически растеж, базиран на голямо количество работна ръка", смята зам.-ректорът на Университета Ренмин.

Но не само населението на Китай намалява. Втората по големина икономика в света бележи 3% ръст през 2022 г., което е нищожна цифра в сравнение с минали години и особено през 2007 г., когато беше пикът на икономическия растеж от 14,7 на сто. През декември китайските власти отмениха политиката за нулев ковид и потреблението започна да се възстановява, но остава слабо.

Международният валутен фонд прогнозира китайската икономика да расте с не повече от 4% през следващото десетилетие.

Намаленият китайски растеж се отразява на търговските партньори заради намаленото търсене на петрол, храни, потребителски стоки и внос. Неслучайно на икономическия форум в Давос китайският премиер Лиу Хе заяви, че Пекин ще продължи да отваря икономиката си и да търси икономическо сътрудничество със света.

Саймън Фрикли - изпълнителен директор на американска консултантска компания, заяви, че макар да е рано да се твърди, че Китай потъва в рецесия, ангажиментът на китайските власти за международно сътрудничество може да промени правилата на играта.

"В Давос мнението е разделено на две - ще има или няма да има рецесия. Но ясно се очертава перспективата Китай да продължи да се отваря за света, реториката от Студената война да затихва и накрая може да се окаже, че живеем в един още по-глобализиран свят, а това със сигурност променя всички правила на играта", коментира Саймън Фрикли.

В продължение на почти 15 години Китай беше работилницата на света, а какво става, когато в една работилница няма работници - със сигурност това ще трансформира не само китайската, но и световната икономика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив отстъпи на грузинския шампион в контрола
Локомотив Пловдив отстъпи на грузинския шампион в контрола
Саша Илич: На този етап от подготовката резултатите не са важни
Саша Илич: На този етап от подготовката резултатите не са важни