НОВИНИ

Специално за БНТ от Украйна: Бруно Бекман за разрухата в село Андреевка

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
17:05, 18.04.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Докато в някои райони на Украйна ударите и сраженията продължават, в околностите на Киев руските военни вече ги няма от повече от две седмици. Но опустошенията са огромни, а страхът на хората не е отминал. Как изглежда едно от селата близо до украинската столица, в което се водиха тежки сражения - вижте в специалния репортаж от Андреевка на журналиста Бруно Бекман, който предава от Украйна за БНТ.

Пътуването извън Киев е изключително опасно. Следите от доскорошното присъствие на руснаците са навсякъде. След изтеглянето на руснаците в Андреевка остават изпочупени огради, пробити покриви, срутени къщи, опожарени коли. Неизбухнали снаряди в това, което е останало от дворове и градинки.

Истинското лице на войната може да се види в село Андреевка, на 10 км от Макарив. Има една улица, но не можем да стигнем до къщите там, защото все още разминират района. Има 50 - 60 къщи и нито една от тях не е останала незасегната.

Можем само да се надяваме, че повечето им обитатели са напуснали селото по време на сраженията. Това е истинското лице на войната, предава Бруно Бекман за БНТ.

Но не всички са успели да напуснат. Жена казва, че руснаците не са убивали хора и са се държали добре.

"Беше много страшно, но нямаше къде да отида, нямаше кой да ме вземе. Бяхме принудени с тях да живеем", разказа Лидия, жителка на село Андреевка.

Също като Лидия, и този възрастен човек е бил тук през цялото време, не е изоставил дома си. Разказва, че 35 дни е живял без ток и вода, без връзка с външния свят.

Как се държаха войниците?

"Прилично. Имаше от всичко - и влизаха, и разбиваха, но много стреляха - патрони, снаряди - много. И, ей така, изведнъж, в 12 посред нощ си тръгнаха - команда ли даде някой - не знам. А и каква беше тази армия - на един дядо му от Украйна, на друг - баба му, майка, баща. Излиза, че настроиха народ срещу народ, да се унищожим едни други, какъв е тоя народ - не разбрах", каза Виктор, жител на село Андреевка".

Виктор е потресен от бедността на руските войници, които е видял.

"Всички бяха наемници - казват - работа няма, пари няма, 3 деца. Какво да правиш? Отиваш в армията - да изкараш пари. Иначе - нормални момчета. Артилерист имаше тук, беден. От къщите на хората, които бяха заминали, вземаха всичко, всичко. Ей такива чували награбиха. Един печка взе - в Далeчния изток да я праща, как я мислеше не знам! Грабиха, грабиха, грабиха...", каза Виктор, жител на село Андреевка.

След изтеглянето на руснаците, в Андреевка остава пълна разруха и следи от война, преобърнала завинаги мирния живот на хората.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли пари за пътните фирми?
Ще има ли пари за пътните фирми?
Левски поздрави Лудогорец за спечелването на 11-ата поредна титла на България
Левски поздрави Лудогорец за спечелването на 11-ата поредна титла на България