НОВИНИ

Спира да вали в цялата страна, очаква ни слънчево време до края на деня

спира вали цялата страна очаква слънчево време края деня
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 05.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се предупрежденията за значителни валежи. Общото количество от началото на валежната обстановка в събота, до 9.00 часа днес, в много райони, е близко до месечната норма за валежи през април.

В близките часове навсякъде ще спре да вали, а започналото от запад разкъсване и намаление на облачността ще продължи и в Западна и Централна България ще преобладава слънчево време.

Вятърът ще отслабне, ще се ориентира от юг, с него ще прониква по-топъл въздух и максималните температури днес ще бъдат по-високи, в сравнение с вчера. В София се очакват около 11 градуса, а в останалата част от страната - между 10 и 15 градуса.

През нощта повече облаци ще има над югоизточните райони, където на отделни места ще превали. Ще духа слаб, в Североизточна България - умерен юг-югоизточен вятър. Температурите сутринта ще бъдат между 0 и 5 градуса, а следобед - между 13° и 18°, малко по-ниски по Черноморието между 10° и 13°.

След слънчевото начало на деня, в часовете около и след обяд облачността ще се увеличи, а в югоизточната половина от страната ще превали и слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - умерен юг-югозападен вятър, който в Северозападна България ще се ориентира от северозапад.

В планините преди обяд облачността ще е променлива, след обяд по-често значителна и на много места ще има слаби валежи, като границата между дъжд и сняг ще е на 2300 метра надморска височина.

Максималните температури в курортите ще бъдат между 6 и 8 градуса, а на Алеко около 4 градуса. Ще духа умерен, временно силен югозападен вятър.

В северозападните райони от Балканите ще бъде ветровито, облачно, с валежи, предимно от сняг, на места значителни. През втората половина на деня превалявания от дъжд ще има в югоизточните райони от полуострова.

Ветровито, по-студено от обичайното и на места с превалявания, ще бъде в по-голямата част от Западна и Централна Европа. Значителни валежи и силен вятър се очакват на Скандинавския полуостров и в Европейска Русия.

И у нас в сряда на много места ще има и валежи от дъжд. Температурите ще се понижат и на места в Северна и Западна България дъждът ще се примесва със сняг.

В четвъртък вече само на отделни места слабо ще превали, но ще бъде ветровито, с минимални температури между минус 2° и 3° и максимални - между 5° и 10°. През следващите дни предстои постепенно затопляне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лейкърс загуби в дербито на Лос Анджелис
Лейкърс загуби в дербито на Лос Анджелис
Вотът в чужбина: Напрежение в Германия, висока активност в САЩ
Вотът в чужбина: Напрежение в Германия, висока активност в САЩ