НОВИНИ

Спор между Гърция и Турция заради десетки нелегални мигранти, оставени без дрехи на границата

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:55, 17.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Спор между Гърция и Турция заради нелегални мигранти. Гръцките власти заявиха, че са открили близо 100 голи мигранти близо до границата с Турция. Атина нарече случая "тъжен и безчовечен" и призова Анкара да го разследва. Турция отрича да има нещо общо с инцидента.

Гръцката страна твърди, че в петък се е натъкнала на група от 92 нелегални мигранти, които са били открити голи, а някои от тях и с наранявания, близо до северната граница с Турция. Всички те са мъже, повечето сирийци и афганистанци.

"За съжаление, още един тъжен и безчовечен инцидент в Еврос показва още веднъж, че явната манипулация на мигранти от страна на Турция продължава, с безпрецедентно и немислимо варварство. Регионалната гранична полиция в сътрудничество с Фронтекс спаси 92 мигранти от река Еврос, които бяха изоставени голи. Както са заявили пред гръцки полицаи, те са били прехвърлени до границата с три автомобила на турските власти, след което са се качили на пластмасови лодки, за да преминат на гръцка територия", заяви Джанис Ойконому, говорител на правителството на Гърция.

Според Атина Турция е принудила бежанците да се съблекат преди да ги експулсира. Анкара отрече да е замесена в инцидента. Турският заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ призова Гърция да спре "манипулацията и нечестното поведение".

Външният министър Чавушоглу дори обвини Европейската агенция за гранична охрана в съучастие.

"Фронтекс действа като съучастник. Разбра се, че са манипулирали координатите с цел да заблудят всички, че този инцидент се е случил в турски териториални води", каза Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция.

Върховният комисариат на ООН за бежанците осъди подобно "унизително и жестоко отношение" към мигранти и поиска пълно разследване на случилото се.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев: БСП няма да отиде на срещите с контактната група, изглежда като наемници
Румен Гечев: БСП няма да отиде на срещите с контактната група, изглежда като наемници
Ивайло Стоянов ще ръководи отложения двубой между Ботев Пд и ЦСКА
Ивайло Стоянов ще ръководи отложения двубой между Ботев Пд и ЦСКА