НОВИНИ

Спорен закон за Хонконг обсъждат на най-важното политическо събитие в Китай

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:30, 22.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

За първи път в историята си Китай се отказа от икономическите си цели за ръст на БВП тази година. В страната започна най-важното политическо събитие - Националният народен конгрес. Пекин ще продължи да увеличава военния си бюджет. Страната предлага и спорни законодателни пакети за специалните си административни региони.

Пищно, но и при спазване на определени хигиенни условия, започна най-значимото политическо събитие в Китай -Националният народен конгрес. В повечето случаи той просто потвърждава взетите от управляващата Комунистическа партия решения. Заради COVID кризата, пленумът беше отложен. И пак заради коронавируса, Пекин за първи път се отказа от целите си за икономически растеж през настоящата година и обеща повече държавни разходи.

Китай обаче предлага и противоречив закон за националната сигурност в Хонконг. Нормативният акт цели да предотврати "измяна, бунт и подривна дейност". Според Пекин, не бива да се допускат протести, като миналогодишните, отново провокирани от спорна законодателна инициатива на Китай.

Ли Къцян - министър-председател на Китай: Последователно и безрезервно следваме политиката "Една държава, две системи", по силата на която народът на Хонконг управлява Хонконг, а народът на Макао управлява Макао. Всичко това с висока степен на автономност и за двата региона. Ще създадем стабилни правни системи и механизми, които да гарантират националната сигурност в двете специални административни единици, и ще видим как правителствата на двата региона изпълняват конституционните си отговорности.

Опозицията е категорична, че законът ще се използва за премахването на основни свободи.

Томи Ям - жител на Хонконг: Мисля, че е доста агресивен акт от страна на Китай. Напрежението миналата година беше по вина на местното правителство - ако те имат друг вариант, алтернатива, няма да се налага да приемат тези закони, агресивни закони, за да накажат хората на Хонконг.

На практика, Пекин прескача законодателната дейност в Хонконг и налага свои изменения, посочват анализатори. Възможно е мярката да предизвика нова вълна от протести и искане за демократични реформи в Хонконг, който е със статут на "специален административен регион" в Китай и разполага частична автономия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реверсивно движение на излизане от София към Перник в началото на почивните дни
Реверсивно движение на излизане от София към Перник в началото на почивните дни
Безплатна „синя зона“ в Пловдив и на 25 май
Безплатна „синя зона“ в Пловдив и на 25 май