НОВИНИ

Сръбски опозиционни активисти обявиха блокада на улиците в Белград в петък

сръбски опозиционни активисти обявиха блокада улиците белград петък
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:36, 27.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Стотици сръбски опозиционни активисти, предимно студенти, обявиха днес, че ще блокират улиците на Белград за 24 часа в петък, за да протестират срещу това, което според тях е било "измама" на парламентарните избори на 17 декември, спечелени от националистическата десница.

Няколкостотин протестиращи се събраха по призив на организацията "Борба" пред Философския факултет на Белградския университет, за да поискат преразглеждане на избирателните списъци.

Според основната опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" сръбски избиратели от съседна Босна са били незаконно допуснати да гласуват в Белград на 17 декември.

Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), също съобщиха за "нередности" по време на гласуването, включително купуване на гласове.

Уличната блокада трябва да започне в петък по обяд. Тя ще бъде вдигната на следващия ден, за да могат протестиращите да се присъединят към друга демонстрация, организирана от група интелектуалци, творци и известни личности.

Според официалните резултати Сръбската прогресивна партия (СПП) на сръбския президент Александър Вучич (националистическа десница) печели 46 процента от гласовете срещу 23,5 процента за опозиционната коалиция.

След изборите се проведоха многобройни протести и демонстрации, които блокираха пътни артерии в столицата, с призиви за анулиране на изборите и за провеждане на нови избори.

В неделя вечерта демонстранти се опитаха да влязат в сградата на кметството на Белград, разбивайки прозорци, след което бяха отблъснати от полицията.

Белградски съд обяви, че четирима арестувани демонстранти ще останат в ареста за още 30 дни по обвинения в "насилствено поведение по време на публично събрание".

Други шестима души са под домашен арест по същите обвинения, а едно лице е освободено, съобщи съдът.

Седемте арестувани демонстранти, които се признаха за виновни, получиха условни присъди до шест месеца затвор и глоби от по 20 000 сръбски динара (171 евро).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелецът от университета в Прага признал в писмо и за убийството на млад баща и бебето му
Стрелецът от университета в Прага признал в писмо и за убийството на млад баща и бебето му
Почина отец Боян Саръев - Кръстителят на Родопите
Почина отец Боян Саръев - Кръстителят на Родопите