НОВИНИ

Среща на президентите на България и Иран: Надежда за моряците от кораба "Галакси лийдър"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:26, 26.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Ню Йорк българският държавен глава Румен Радев отправи молба към иранския президент Масуд Пезешкиан за подкрепа в преговорите за освобождаването на капитана и помощник-капитана на кораба „Галакси лийдър“, задържан край бреговете на Йемен. Двамата разговаряха в рамките на 79-ата сесия на ООН. Румен Радев проведе днес и срещи с представители на американския бизнес.

От Ню Йорк предават специалните ни пратеници Ирина Цонева и Любен Бързаков

На фона на 125 годишна история в двустранните отношения между България и Иран българският президент изрази пред иранския си колега както интереса на страната ни за развитие на двустранното партньорство така и надеждата за помощ за освобождаване на моряците ни на "Галакси лийдер".

"Много деликатна тема. Работя по нея не само с Иран, но и с всички държавни и правителствени ръководители, с които се срещам. Водим непрекъснато и разговори по телефона. Тази тема е високо в дневния ред на България. Смятам, че в скоро време ще имаме положително решение", подчерта Румен Радев, президент на Република България.

Пред иранския си колега президентът Радев постави и въпроса за оказване на съдействие от страна на Иран за освобождаването на всички заложници на „Хамас“, пленени при нападението на 7 октомври м.г. Отбеляза и възможността Иран със своето влияние да допринесе за стабилизацията на региона на Близкия изток.

България става все по-видима за бизнеса в Съединените щати и интересът към страната ни расте, особено на фона на сегашната геополитическа ситуация в региона. Това е заключението на българския държавен глава след срещата му с редица представители на водещи американски компании.

"С инвестиране от тяхна страна в България - ние получаваме не само средства, технологии, но и модел за управление на успешен бизнес в България, модел на взаимоотношение на бизнеса с държавата и на бизнеса с обществото", каза президентът Радев.

Той е на мнение, че в скоро време ще бъдат развити редица нови стратегически проекти между България и Съединените щати в сигурността, енергетиката на високите технологии и комуникациите.

В централата на ООН държавният глава разговоря и с генералния секретар на организацията Антонио Гутериш с акцент върху приноса на страната ни за реформите в ООН и факта, че България подкрепя мисията на организацията - политиките на развитието, а не военните конфликти да определят бъдещето на човечеството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийски медалисти отбелязаха 50-годишнината от създаването на СУ "Ген. Владимир Стойчев"
Олимпийски медалисти отбелязаха 50-годишнината от създаването на СУ "Ген. Владимир Стойчев"