Срив в системата на митниците спря тировете през ГКПП "Гюешево"

от БНТ , Източник: БГНЕС
08:24, 12.03.2021
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
срив системата митниците спря тировете гкпп гюешево
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на всички граници на страната ни със съседните държави.

На границата с Република Гърция трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" на изход за товарни автомобили. Българските граждани, пътуващи с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. Ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в рамките на 24 часа, но те трябва да представят договор за работа. От водачите на товарни автомобили се изисква попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. От 23.00 до 7.00 часа през пункта не преминават леки коли и автобуси.

На съпределните пунктове на българските ГКПП "Илинден" и ГКПП "Капитан Петко войвода" в Гърция се пропускат само товарни автомобили с един водач след представяне на QR код.

На ГКПП "Маказа" в двете посоки денонощно могат да преминават само товарни автомобили до 3,5 тона, извършващи международен превоз на стоки, с един водач. Той трябва да има QR код, получен не по-късно от 24 часа преди влизането в Гърция. За излизане от Гърция пътници се допускат само от 7.00 до 23.00 часа.

Изискванията за пътуване в Гърция ще се прилагат до 22.03.2021 г.

През ГКПП "Ивайловград" и ГКПП "Златоград" не се пропускат превозни средства.

На границата с Румъния трафикът е интензивен на ГКПП "Видин" на изход за товарни автомобили.

От 6 март 2021 г. България е включена в списъка с държави от т.нар. "жълта зона", за пътуващите от които се налагат ограничителни мерки при влизане в Румъния. Лицата, пристигащи от България, които представят отрицателен PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа, подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Румъния, карантина не се налага. Пристигащите от България, които при влизане в Румъния не представят такъв тест, подлежат на домашна карантина от 14 дни. Не се изисква представяне на отрицателен PCR тест за транзитно преминаващите лица, при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа от влизането, за трансгранични работници, водачи на товарни превозни средства, учащи, студенти и деца на възраст до три години включително.

Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските "Кайнарджа" и "Крушари". Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през ГКПП "Русе" и ГКПП "Видин". Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

На границата с Република Сърбия трафикът е интензивен на ГКПП „Калотина" на изход за товарни автомобили.

На границата с Република Северна Македония от 5.00 часа тази сутрин преминаването на товарни автомобили на вход на ГКПП "Гюешево" е преустановено поради проблем в системата на Агенция "Митници".

От 23.00 часа на 10 март до 22 март на територията на РС Македония се въвежда полицейски час - забрана за движение на граждани от 23.00 до 6.00 ч. българско часово време. Мярката е във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса. По време на полицейския час на граничните пунктове на страната северномакедонските власти въвеждат ограничителни мерки за преминаване на лица и автомобили. Изключения ще се допускат за преминаващите транзит товарни автомобили, за пътуващи по хуманитарни причини, за лица с предварително изпратени ноти от консулските служби.

На границата с Република Турция трафикът е интензивен на ГКПП „Лесово" на изход за товарни автомобили.

Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Собственици на фитнес зали са готови за протест при ново затваряне
Собственици на фитнес зали са готови за протест при ново затваряне
Няма свободни легла в ковид отделението в Карлово
Няма свободни легла в ковид отделението в Карлово