НОВИНИ

Станишев в ЕП: Не само инфраструктура, но и изпълнение на социалните политики

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:15, 10.03.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Европа
станишев инфраструктура изпълнение социалните политики
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

„Социалният план за действие е повратна точка както в подхода на ЕС към възстановяване след кризи, така и в процеса на европейска интеграция. Най-накрая преместваме фокуса не върху пазарите, банките и големите корпорации, до скоро наричани „твърде големи, за да фалират“, а върху всеки европейски гражданин, неговото качество на живот и благоденствие. Благодарение на години усилия на социалистите, днес всички споделят визията, че именно хората са „твърде малки, за да фалират“, твърде малки, за да бъдат предадени от своите правителства, от своя Съюз.“

Това заяви днес лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев по време на дебат в пленарната зала на ЕП в Брюксел, посветен на Социалния план за действие.

Планът, представен от комисар Никола Шмит, съдържа редица инициативи в социалната сфера, като защитата от безработица, гарантиране на справедливи минимални заплати в ЕС, прозрачност на заплащането между мъжете и жените, подобряване на уменията на работниците и преквалификация, грантове за стартиращи фирми и разширяване на схемите за платени стажове.

Станишев подчерта, че най-накрая европейските политики се фокусират „от количество към качество“. Според него, стряскащите числа за безработицата в ЕС са всеизвестни – повече от 16 млн. европейци са без работа, 3 млн. от които са младежи под 25 г., но ЕС трябва да погледне отвъд тази статистика.

„Не е достатъчно да запазим или създадем нови работни места. Трябва да осигурим равни възможности за всички, качествени работни места, повишаване на уменията и учене през целия живот за всички работници, да осигурим качествени условия на труд за хората в традиционните и новите сектори, справедливо заплащане, да сложим край на разликата в заплащането и пенсиите на мъжете и жените. Ето защо, предложението за обвързващи цели за 78% заетост в Съюза, обучение и повишаване на квалификацията за поне 60% от работещите и намаляване на броя на хората в риск от бедност или социално изключване с 15 млн. са важна стъпка именно в тази посока“, заяви Станишев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През нощта ще вали сняг в почти цялата страна
През нощта ще вали сняг в почти цялата страна
Парламентарни избори 2021: Важни срокове и инструкции за някои по-специфични случаи
Парламентарни избори 2021: Важни срокове и инструкции за някои по-специфични случаи