НОВИНИ

Страхотна Евелина Николова ще спори за златен медал на европейското първенство по борба

страхотна евелина николова спори златен медал европейското първенство борба
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 15.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Евелина Николова осигури на България първи финал на тазгодишното европейско първенство по борба в Букурещ, Румъния, след като достигна до мача за титлата в категория до 57 кг при дамите.

В полуфиналната си схватка бронзовата ни медалистка от Олимпийските игри в Токио 2020 надви драматично Соломия Виник от Украйна със 7:6 точки.

Срещата започна по-добре за украинката, които след откриващите три минути имаше преднина от 4:0, но Евелина бързо върна три точки в началото на втората част. В заключителните секунди на битката Виник се защитаваше, но за наша радост българката издебна своя миг, за да се добере до крайната победа.

"Не съм загубила вяра в себе си. Знаех, че мога да победя и атакувах с всички сили. Утре ми предстои среща с позната съперничка", заяви щастливата Евелина Николова след успеха.

За нашето момиче това ще бъде общо трети финал в кариерата ѝ на европейско първенство, като при предишните два случая тя остана със сребърното отличие - Букурещ 2019 и Будапеща 2022.

В утрешния ден Николова ще се изправи в спора за титлата срещу Ирина Курачкина от Беларус, която е двукратна европейска шампионка (Каспийск 2018 и Варшава 2021), както и сребърна медалистка от Игрите в Токио 2020.

Българско участие при жените ще има и в сутрешната репешажна сесия, където в категория до 65 кг Тайбе Юсеин ще се изправи срещу туркинята Кадрийе Аксой. При евентуален успех европейската ни шампионка от Будпеща 2018 година при 62-килограмовите ще спори в петъчната вечер за бронза срещу представителката на Молдова Ирина Рингачи.

В същото време в категория до 72 кг Юлияна Янева ще започне в репешажите със схватка срещу опитната израелка от руски произход Илана Кратиш. Ако се справи с нея, нашето момиче ще излезе в битка за медал срещу украинката Анастасия Алпиейева.

Спорът за златния медал утре вечер ще може да проследите НА ЖИВО по БНТ и на сайта ни bntsport.bg!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променливото време влияе на психиката и здравето, предупреждават специалисти
Променливото време влияе на психиката и здравето, предупреждават специалисти
Ваксинират безплатно срещу пневмококи хората над 65-годишна възраст у нас
Ваксинират безплатно срещу пневмококи хората над 65-годишна възраст у нас