НОВИНИ

Светът критикува решението за превръщане на "Света София" в джамия

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:07, 11.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Световни столици и организации критикуват промяната на статута на истанбулския храм "Света София"- от музей в джамия.

Някогашната християнска църква споделя съдбата на града през вековете и става джамия, за да се превърне в музей, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

С решение на турския Държавен съвет, по искане на президента Реджеп Ердоган, тя отново отваря врати за мюсюлмански богослужения. Първото ще бъде на 24 юли.

С единодушното си решение турският Държавен съвет изпълни предизборно обещание на президента Реджеп Ердоган и същевременно отхвърли акта от времето на президента Кемал Ататюрк, с който "Света София" е превърната в музей. Ердоган прикани всички страни да уважават новия статут на храма като джамия и съобщи, че лично ще участва в първата молитва.

"Както всички наши джамии, "Света София" ще бъде отворена за всички местни и чужденци, мюсюлмани и не мюсюлмани. Планираме да отворим "Света София" за петъчната молитва на 24 юли", заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

ЮНЕСКО изказа съжаление за решението на Анкара и призова за дилог. Комитетът за световно наследство ще преразгледа статута на паметника.

"ЮНЕСКО посочи, че "Света София", която е част от историческите места в Истанбул, е включена в списъка на световното наследство като музей. ЮНЕСКО подчертава, че това вписване води до редица правни задължения", заяви Стефан Дужарик, говорител на ООН.

Съжаление за стъпката на турските власти изказа и първият дипломат на Европейския съюз. Жозеп Борел напомни, че като участник в инициативата "Съюз на цивилизациите", Турция се е ангажирала с насърчаването на диалог между религиите и културите и укрепване на толерантността и съвместното съжителство.

Гърция и Кипър осъдиха категорично решението за превръщане на "Света София" в джамия. Атина го нарече историческа грешка и обяви, че ще действа за налагане на международни санкции срещу Анкара. Това засяга и отношенията на Турция с Европейския съюз, се казва в декларация на гръцкия премиер Мицотакис.

Франция посочи със съжаление, че турските власти "преразглеждат един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция". Вашингтон също изрази разочарование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекрасно изпълнение на Вутов прати Ботев (Пловдив) на 7-та позиция и на бараж за Лига Европа
Прекрасно изпълнение на Вутов прати Ботев (Пловдив) на 7-та позиция и на бараж за Лига Европа
Циципас надигра Гофен на турнинра "Върховен тенис спектакъл"
Циципас надигра Гофен на турнинра "Върховен тенис спектакъл"