НОВИНИ

Светът се прости с папа Бенедикт XVI (ОБЗОР)

Папа Франциск изпрати предшественика си в последния му път

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:45, 05.01.2023
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Исторически момент - действащ папа изпрати в последния му път предшественика си. Франциск води заупокойната молитва за Бенедикт XVI. Той почина на 31 декември, на 95 години, в манастир във Ватикана. През изминалите три дни пред тленните му останки се поклониха повече от 200 хиляди души от цял свят.

Събралото се множество на площад "Свети Петър" избухна в аплодисменти - ковчегът с тленните останки на почетния Бенедикт XVI беше изнесен от едноименната базилика. Мрачното време в Рим беше в унисон с тъгата на хилядите вярващи.

Последно сбогом с Бенедикт XVI: Папа Франциск води траурната церемония

Месата се водеше на латински, но част от четивата бяха прочетени на италиански, испански и английски. Папата беше заобиколен от петима кардинали, а песнопенията се изпълняваха от хора на Сикстинската капела.

Папа Франциск: "Нека да кажем заедно: "Отче, в твоите ръце предаваме духа му". Бенедикте, верен приятел на Исус, нека твоята радост да бъде съвършена и да чуеш във вечността неговият глас".

Около 50 хиляди души присъстваха на траурната церемония, сред тях световни лидери, сред които тези на Италия, на Полша, на Литва. Възгласи "Санто субито! или - "Светец - веднага!" - огласиха площада в края на заупокойната литургия. А папа Франциск си взе последно сбогом с предшественика си.

Десетки хиляди се поклониха пред папа Бенедикт XVI в базиликата "Свети Петър"

Исторически момент - с такова усещане хората напускаха площад "Свети Петър".

Лаура Формика, Италия: "Беше красива церемония. Не познавах папата лично, но съм чела някои негови неща. Смятам го за философ и съм убедена, че след години ще се изучава в училищата, защото работеше много, за да образова".

Еруан Ел Бек, Швейцария: "Историческа церемония - това ще запомня. За мен беше важно да съм тук, да участвам. Не всеки ден можеш да видиш как един папа погребва друг".

Приживе папа Бенедикт XVI е пожелал скромно погребение. Спазени са обаче някои традиционни за папите церемонии. Той е положен в три ковчега - един от кипарисово дърво, който показва, че и папата е обикновен смъртен. Втори - от цинк или олово, който олицетворява здравината, и трети - обикновено от кестен или бряст - символ на достойнството на папския престол.

Почина папа Бенедикт XVI

В първия ковчег са положени монетите, сечени по време на понтификата на Бенедикт, неговите одежди, и метален цилиндър, в който на една страница е събрано най-важното от времето, в което той е бил начело на Римокатолическата църква. Акцент е борбата на Бенедикт срещу "престъпления, извършвани от клира срещу малолетни", според Светия престол, той многократно е призовал църквата "за промяна, за молитви, за покаяние и пречистване".

снимки: БГНЕС

Смъртта на Бенедикт отваря пътя на Франциск да последва примера му да се оттегли по здравословни причини и големият въпрос е какъв ще избере да бъде - действащ или почетен папа.

Патриарх Неофит изпрати съболезователен адрес до папа Франциск по повод кончината на Бенедикт XVI

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите български тенисисти са в Топ 100 на Тенис Европа
Младите български тенисисти са в Топ 100 на Тенис Европа
Николай Михайлов: С една добра подготовка е напълно постижимо да се класираме за Европа
Николай Михайлов: С една добра подготовка е напълно постижимо да се класираме за Европа