Светлан Стоев обсъди ситуацията в Афганистан с външния министър на Иран

от БНТ
16:30, 28.09.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
светлан стоев обсъди ситуацията афганистан външния министър иран
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе телефонен разговор с министъра на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан, като го поздрави за неотдавнашното му назначение на поста. Двамата обсъдиха и конструктивните отношения между двете страни, ситуацията в Афганистан, както и възможностите за съвместно преодоляване на пандемията от COVID-19.

Светлан Стоев подчерта традиционно приятелските отношения, както и активния диалог между България и Иран, като даде за пример провеждането на редовни политически консултации на ниво заместник-министри на външните работи и Съвместната българо-иранска комисия за икономическо и научно сътрудничество.

"През 2022 г. ще отбележим 125 г. от установяването на дипломатически отношения, което доказва съществуването на дълбоки двустранни връзки. Вярвам, че България и Иран ще продължат да развиват нашите традиционно приятелски и конструктивни отношения, в които ключова роля играят министерствата на външните работи", заяви Светлан Стоев.

От своя страна министър Абдолахиан потвърди готовността и на Иран за задълбочаване на двустранните връзки с България.

Двете страни обсъдиха установяването на директна въздушна линия София-Техеран, което ще спомогне за увеличаването на туристическия поток от Иран. Отправени бяха и взаимни покани за посещения на ниво министри на външните работи.

По отношение на COVID-19 българската страна отбеляза огромните усилия на Иран да се бори с пандемията. Изразена бе готовността на България за доставка на ваксини за Иран.

Сред темите на разговора беше и ситуацията в Афганистан. Министър Стоев отбеляза със загриженост, че е необходимо да се положат усилия за подпомагане на бързото стабилизиране на страната в политическо и икономическо отношение, както и да бъдат предотвратени нови бежански вълни и терористични заплахи.

Той изтъкна, че България играе активна роля в създаването на Европейска регионална платформа в подкрепа на съседните държави, засегнати от засегнати от миграционния натиск, включително и Иран.

Първият ни дипломат изказа благодарност към Иран за готовността за съдействие чрез Генералното консулство в Херат при издаването, ако е необходимо, на ирански визи за граждани на европейски страни, включително България, и осигуряването на безопасен път за евакуация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина легендата на Ливърпул и световен шампион с Англия Роджър Хънт
Почина легендата на Ливърпул и световен шампион с Англия Роджър Хънт
Изложба представя българските спортни успехи през годината
Изложба представя българските спортни успехи през годината