СЗО: Ако 95% от хората носеха маски, Европа можеше да избегне повторната карантина

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:31, 19.11.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Много европейски страни имаха шанс да избегнат повторната карантина, ако 95% от хората носеха маски, каза директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Според Ханс Клуге затварянето на училищата е неефективна мярка, а децата и юношите не разпространяват коронавируса.

Европа и Съединените щати страдат най-сериозно от пандемията, а някои страни отбелязаха нови печални рекорди.

Влошава се ситуацията в Северна Гърция, където всички райони са с код "червено". В Солун за един ден са регистрирани 905 новозаразени и всички легла в COVID отделенията са заети.

ЕК препоръчва използване на бързи антигенни тестове

Предполага се, че сезонни работници от съседните държави разнасят заразата. Затова Съветът за борба с коронавируса призова да се затворят временно сухопътните граници на страната.

Русия отчете нов печален рекорд по заразени с коронавируса - 23 610 нови случая. Общият брой на поразените от COVID-19 надмина два милиона души. Над 220 000 пациенти в страната се лекуват в болници, заети са 20% от леглата в интензивните отделения. През последните седмици здравните власти затегнаха мерките против пандемията.

"През лятото се отпуснахме, не спазвахме режима с маски и ръкавици. Сега понасяме последствията. Ако нямаме дисциплина, може да се озовем в болницата", каза Андрей Фадеев, главен лекар на болница.

Отвъд океана в САЩ, броят на починалите от COVID-19 премина прага от 250 000 души, сочат данни на университета "Джонс Хопкинс". Регистрираните случаи на зараза наближават 11 милиона и половина. Рекорден брой заболели влизат в болница и здравната система в повечето щати е на ръба на възможностите си.

Надпреварата за COVID ваксина: 47 препарата в света се изпитват върху хора

В Япония цифрите са различни, но 2300 новозаразени за едно денонощие също е мрачен рекорд за страната. Властите призоваха хората към дисциплина.

"Призоваваме хората да спазват пет правила: малки групи; кратко време - не повече от час; тих глас; малки, индивидуални порции храна; сваляне на маските за кратко време", каза Юрико Койке, губернатор на Токио.

Нивото на тревога в страната е повишено до максимална степен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Благородна инициатива: Хореограф купува храна и лекарства на хора под карантина
Благородна инициатива: Хореограф купува храна и лекарства на хора под карантина
В Нагорни Карабах продължават да пристигат руски военни
В Нагорни Карабах продължават да пристигат руски военни