НОВИНИ

Започна видеоконферентната среща на евролидерите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 19.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Започна видеоконферентната връзка на лидерите на държавите от Европейския съюз, които обсъждат пандемията от COVID-19 и кризата с многогодишния бюджет на ЕС, след като Полша и Унгария наложиха вето върху него заради обвързването на евросредствата с върховенството на закона.

Българският премиер Бойко Борисов също участва в срещата.

Вижте и още в прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Бойко Борисов, министър-председател: България се е присъединила, така както и в предишното ми участие в съвета, когато беше в Брюксел, последният на живо, към 25-те държави, които считаме, че върховенството на закона е с такава тежест, че да бъде обвързана с еврофондовете. Втората тема - COVID-19, е също изключително важна. Ново предложение за Европейски здравен съюз, което заедно говорихме. Да сме заедно срещу здравните кризи, защото не само COVID-19 ще бъде, аз съм убеден, че следващите години ще трябва да преодоляваме подобни. Изключително важно е да се обсъди и ще обсъдим днес общия подход за ваксинацията, начинът, по който да става, за да бъде синхронизиран, вида на ваксини и лекарства и всички заедно солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и начина, по който да бъдат справедливо разпределени.

Принципът на единодушие: Как 25 държави могат да станат заложници на Полша и Унгария

Хайко Маас - министър на външните работни на Германия: "Ситуацията, в която се намираме, е много сложна. От нас като германско председателство се очаква да намерим разрешение... Мога да кажа, че в много държави членки темата за върховенството на закона е много чувствителна. Има и други държави освен Полша и Унгария, които не са готови на големи компромиси, когато става дума за върховенство на закона. Затова изходната ситуация е много сложна, а в същото време много страни в Европа очакват средствата да бъдат отпуснати. Предпоставка за това е да намерим решение и ние работим много сериозно върху това. Предвид това, че Европа се намира във втората вълна на коронавируса, натискът да бъде намерено бързо решение е много голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Нагорни Карабах продължават да пристигат руски военни
В Нагорни Карабах продължават да пристигат руски военни
Борисов: Приветствам предложението за изграждане на Европейски здравен съюз
Борисов: Приветствам предложението за изграждане на Европейски здравен съюз