ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

СЗО: Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено

Чете се за: 01:15 мин.
По света
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

Количеството аспартам, което може да се консумира, остава непроменено, въпреки че е възможно подсладителят да е канцерогенен. Това е заключението на Световната здравна организация.

Два отделни панела от експерти са анализирали стотици изследвания и са стигнали до този извод. Едната група е следила за доказателства, че веществото е потенциално опасно, а другата за реалния риск от него.

Определението "възможно канцерогенно" буди притеснение, но означава, че доказателствата за опасността се "неубедителни", посочват учените.

Повечето от хората употребяват значително по-малко количество от препоръчаното. Въпреки това от Световната здравна организация съветват активните консуматори на диетични газирани напитки и кисели млека да ги ограничават.

Аспартамът е около 200 пъти по-сладък от захарта, но без да е калоричен. Използва се в над 6000 продукта, сред които пасти за зъби, дъвки, сиропи за кашлица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image