НОВИНИ

СЗО: Пандемията дори не е близо до своя край

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:11, 30.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Общество

Пандемията дори не е близо до своя край - това заяви генералният директор на Световната здравна организация - Тедрос Гебрейсус. Според него ще бъдат необходими още много усилия и дълго време, за да може светът да се справи с COVID-19.

Все повече държави облекчават карантинните мерки при пътуване, но поставят условия и изисквания към посетителите си.

Надига се и сериозно социално недоволство. След протестите на здравни работници в Испания, днес демонстрации организират и френските лекари и сестри. Те настояват за по-добри и сигурни условия на труд.

Очаква се реч на британския премиер Борис Джонсън, в която той да очертае стратегия за излизане от COVID кризата.

Заразените с коронавирусната инфекция по света са над 10 милиона и 200 хиляди, като най-много са в САЩ. А китайски учени откриха нов грипоподобен щам, с потенциал да се превърне в пандемичен.

Тедрос Гебрейсус, генерален директор на Световната здравна организация: Критичният въпрос, пред който ще се изправят всички държави в следващите месеци, е как да живеят с този вирус. Това е новото нормално. Всички ние искаме това да свърши. Искаме да си върнем предишния живот. Но истината е, че краят дори не е близо. Въпреки че много държави отбелязват напредък в борбата с вируса, в глобален мащаб, пандемията се ускорява.

Половин година след първите регистрирани случаи на заболелите от новия коронавирус, много държави облекчават карантинните мерки, но след няколко седмици отново се налагат рестрикции - заради повишена заболеваемост. Това се случва и в редица американски щати - в Калифорния отново затварят плажове, в Тексас - барове и ресторанти.

Мелиса Лин Кели, собственик на бар: С тричасово предизвестие за затваряне нямахме време дори да опитаме да продадем наличните продукти.

Израел Виляреал, собственик на бар: След около шест месеца ще трябва добре да помисля дали бизнесът ми ще може да оцелее изобщо.

САЩ са най-засегната от пандемията държава. Днес в Долната Камара на Конгреса ще бъде изслушан експертът по инфекциозни болести към Белия дом Антъни Фаучи. Отвъд океана - Надига се и сериозно социално недоволство. След протестите на здравни работници в Испания, днес демонстрации организират и френските лекари и сестри. Те настояват за по-добри и сигурни условия на труд.

Заразените с коронавирусна инфекция по света са над 10 милиона и 300 хиляди, починалите - повече от 505 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС одобри списък с 14 "сигурни" държави
ЕС одобри списък с 14 "сигурни" държави
Вагоноремонтният завод в Септември възобновява работа
Вагоноремонтният завод в Септември възобновява работа