НОВИНИ

Таксиметровите шофьори във Варна настояват за повишение на тарифите

bnt avatar logo
от БНТ
07:08, 23.02.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

По-високи минимални такси за превоз във Варна - затова настояват таксиметровите шофьори в града. Те искат тарифата за километър да се вдигне с малко над 30 процента. Причините са високите цени на горивата и инфлацията. Предложението им вече е внесено за обсъждане в Общинския съвет и се очаква да бъде гласувано този четвъртък.

Таксиметровият бранш е сред най-пострадалите от драстичното поскъпване на горивата. Шофьорите казват, че цените на таксиметровите услуги трябва спешно да се повишат, тъй като не са променяни с години и са най-ниските в страната. В момента тарифата за превоз на пътници през деня е 89 стотинки, а през нощта – 99.

"От четири години нито веднъж не е събирана комисия и не са променяни тези цени. Като се погледне реално, колегите карат на метан – метанът в момента е 2,80 лв. Имаме много разходи, а приходите ги няма никакви! За да купиш една кол, ти трябват минимум 20 000 лева. Кога ще избиеш тези пари! Залагат апартаменти, продават земи, за да карат такси, което всъщност е убийствено, защото това вече не е нещо, с което да прехранваме семействата си", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Искаме увеличение, което ще покрие разходите ни, няма да имаме някаква по-голяма печалба. Ние трябва да оцелеем по някакъв начин", коментира Милен Цеков, таксиметров шофьор.

Таксиметровите шофьори настояват дневната тарифа за превоз на пътници да стане 1,20 лв., а нощната – 1,4 лв. Първоначалната такса ще се вдигне на 2 лева.

"Което всъщност пак не ни устройва, но не е на такава загуба като в момента, защото виждате – петролът ще се вдигне, газта ще се вдигне, и тогава дори тези цени, които искаме в момента – те няма да са актуални", заяви Димчо Иванов – председател на синдикат "Авто - 94".

"Пак ще е под минимума, но е глътка въздух за нас. Всичко скочи – разходите за поддръжката на автомобила скочиха. Ако нещо е струвало 1 лев, сега струва 1,50 лв. Реално всички работят в нарушение на закона – по 12, 15 часа, има колеги, които работят, което е убийствено като цяло", коментира Милен Цеков – таксиметров шофьор.

През последните две години такситата във Варна са намалели двойно – от 2600 коли в града са останали едва 1200. Димчо Иванов казва, че все повече негови колеги се отказват от професията си.

"Масово се отказват и хора почнаха в строителството, отидоха да карат тирове. Ходих на гости и повиках такси и във всички централи казват – нямаме свободни коли, значи тотално браншът е смачкан", коментира Димчо Иванов.

Таксиметровите шофьори заявиха, че са в стачна готовност и ако тази седмица общинските съветници не одобрят повишението на тарифите, ще излязат на протест.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В пернишкия квартал "Рудничар" сами запълват дупките по улица в лошо състояние
В пернишкия квартал "Рудничар" сами запълват дупките по улица в лошо състояние
Приключи заложническата криза в Нидерландия
Приключи заложническата криза в Нидерландия