Телевизия "Европа" става "Евронюз България"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
13:29, 29.04.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
европа става евронюз българия
Слушай новината

Тв "Европа" става "Евронюз България". Така телевизията ще посрещне 20-ата годишнина от създаването си, която чества през април.

Международният новинарски канал подписа партньорско споразумение с българската телевизия да стартират съвместно "Евронюз България" - нов информационен канал за аудиторията у нас. Днес Майкъл Питърс, който е главен изпълнителен директор на "Евронюз", и шефът на тв "Европа" Георги Харизанов подписаха споразумение.

"Евронюз България" ще е част от "Евронюз" и ще разпространява регионални, национални и международни новини по телевизията и на дигиталните си платформи.

"Евронюз" на английски език е достъпен от доста време до една трета от домакинствата у нас, но новият канал ще промени и надгради съдържанието на тв "Европа", като ще излъчва европейски новини през цялото денонощие на български език.

Телевизията ще има собствен екип от журналисти и кореспонденти у нас, както и в Брюксел. Главният ѝ редактор ще бъде избран от "Евронюз" и ще е служител на международната медия.

Към новата българска телевизия ще бъде създаден редакционен борд, който ще се ръководи от "Евронюз". Той ще определя стратегическата ориентация на медията и общия баланс на програмите. Същевременно ще е гарант за спазването на ценностите на журналистиката и на телевизията майка - редакционна независимост, свобода на изразяването, обективност и др.

Така съвсем естествено голямата медия и българският ѝ клон ще обменят информация и съдържание. Освен програма на "Евронюз" каналът, изграден на основата на тв "Европа", ще създава и собствена продукция. Част от нея - новини, репортажи и истории от страната ни, ще се ползват и от международната телевизия.

Партньорството на "Евронюз" с тв "Европа" е подготвяно отдавна и е част от превръщането на международната компания в глобална медия. От ноември 2018 г. тя е подписала пет споразумения, сред които е и българското, с медии и телекомуникационни групи за създаването на достоверни и независими новинарски канали. През ноември 2019 г. стартира "Евронюз Албания", а през септември 2020 г. - "Евронюз Грузия". "Евронюз Сърбия" ще тръгне през лятото, а "Евронюз Румъния" - в края на годината.

"Евронюз" излъчва в 160 държави и се разпространява в почти 400 милиона домакинства. 67% от тях са в Европейския съюз и Великобритания. Всеки месец новинарският канал достига до над 140 милиона зрители чрез телевизионните и дигиталните си платформи, показват данни на Global Web Index (2020).

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петя Аршинкова отпадна след обрат
Петя Аршинкова отпадна след обрат
Слънчево време за празниците
Слънчево време за празниците