НОВИНИ

Теодор Салпаров: Потенциалът на младите момчета е убийствен

теодор салпаров потенциалът младите момчета убийствен
Снимка: bfv.bg / startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 28.08.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Теодор Салпаров е най-опитният в състава на България за европейското първенство за мъже (28 август – 16 септември). България е съдомакин на шампионата, а първата ни среща е във вторник (29 август) срещу Испания от 20:30 ч. в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна. Ден преди старта на участието на „трикольорите" 41-годишното либеро сподели мнението си за атмосферата в отбора, за шансовете на тима, за младите и за своята роля.

Кое европейско първенство е в кариерата ви?

- Не знам, ще излъжа, ако кажа. Някъде около 10 трябва да са вече. Колкото – толкова. В крайна сметка тръпката е уникална, особено в зала „Конгресна". Всички знаете, че тук са едни от най-хубавите спомени на националния отбор. Наистина сега, преди старта на шампионата, има и тръпката, и емоцията. Надявам се, че хората ще напълнят залата, ще дойдат всички още за първия ни мач и ще ни подкрепят. А ние да им се отблагодарим с една хубава игра и победа над Испания.

Град Варна е бил домакин за последно на европейско първенство през 1981 година и тогава България става бронзов медалист. Сега амбициите със сигурност са различни, но има ли нещо положително в това да не си сред фаворитите, и да не те натоварват с очаквания?

- Ние със сигурност не сме фаворити. Трябва да бъдем реалисти в крайна сметка. Ние трябва да играем мач за мач и въобще да не се товарим с очаквания. Не трябва да говорим за медали, четвъртфинали и т.н. Виждате и жените какво направиха. Използвам момента да ги поздравя! Направиха страхотен мач. Ние трябва всеки мач да играем на максимума на нашите възможности. Аз смятам, че потенциалът е на лице с младите момчета в отбора. Много е важно как ще влезем в турнира. Винаги съм казвал, че нашият отбор е зависим от това – как ще влезе в турнира, чисто психологически. Защото, ако наберем инерция от групата, после наистина може да стане по-лесно и да направим едно добро класиране.

Като най-опитния в отбора как чувствате атмосферата сега?

- Със сигурност във VNL (Лигата на нациите) беше коренно различно. Според мен, отборът е с две-три класи по-добър и обигран. Защото тогава го нямаше и Цецо Соколов. Отборът добре се изтренира. В контролите срещу Белгия се видя, че потенциалът е на лице. Аз съм положително настроен за това европейско първенство. Вече трябва и по-младите момчета да играят като в контролите, защото това е психология. Ако се справят с напрежението и адреналина, на който му е първо европейско първенство, смятам че отборът ще направи един добър резултат.

Имахте ли време да обсъдите всичко това, защото първият мач със сигурност е много тежък тогава, когато трябва да го играеш пред пълни трибуни и тази публика, и очакванията винаги са големи? Вашето желание да се върнете беше свързано с това да помогнете на младите с наставления.

- Достатъчно е това, което виждам - че те полагат неимоверни сили в тренировъчния процес. Себераздаването им е на 100 процента, което във VNL от части не го виждах. Това дава надежда, че може да направим нещо добро. Пак казвам: потенциалът е убийствен на тези млади момчета, които са тук, а знаем, че отдолу идват и още много. Ако тази група съумее да покаже това, което за 20 дни тренирахме тук и показахме в контролите, смятам че имаме сериозни шансове.

Нещо спортно-технически – лятото цифрите на сервис бяха умопомрачителни в негативен план, как сме сега на сервис?

- Затова споменах, че сме две-три класи от VNL генерално по елементите, не само на сервис. Да, имахме много брак на сервис – и откъм асове, и откъм грешки. Непостоянство. Даже два сервиса подред почти никой не вкарваше. Сега отборът е една идея по-добре. Имаме по 4-5 серии и то сериозни „чукове", както се казва на наш жаргон. Това е обнадеждаващо. А и разбира се, генерално много по-добре седим и в защита, а и работата на нападателите с двамата разпределители. Дай Боже само да сме здрави, да не стане някоя контузия, да съумеем да влезем в мача срещу Испания добре.

Вашата роля основна ли ще бъде на европейското първенство или по-скоро ще помагате?

- С треньора сме ги изговорили нещата. Аз трябва преди всичко да изнеса тежестта на посрещането, а Симеон Добрев да помага в защита, защото е с 20 години по-млад. В момента той е като стрела – трябва да обира всички топки в защита.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на "Мини Марица-изток" също излязоха на протест в защита на предприятието
Служители на "Мини Марица-изток" също излязоха на протест в защита на предприятието
Капитанът Цветан Соколов: Първата цел за eвропейското е да играем добре и да печелим
Капитанът Цветан Соколов: Първата цел за eвропейското е да играем добре и да печелим