НОВИНИ

Тийм срещу Медведев е вторият полуфинал на "US Open"

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:34, 10.09.2020
Чете се за: 02:24 мин.
Тенис
тийм медведев вторият полуфинал open

Двамата тенисисти имат общо четири загубени финали в турнирите от Шлема, а в петък вечер ще излязат един срещу друг, за да определят кой ще получи нова възможност да вдигне един от четирите най-престижни трофея.

Миналогодишният финалист Данаил Медведев продължи с впечатляващата си серия в Ню Йорк като още веднъж не загуби сет по пътя си към успеха срещу Андрей Рубльов.

Руското дерби предложи много оспорван двубой, който бе решен от само няколко топки, а класата на Медведев бе ключова за крайния изход от мача. Любопитното бе, че в цялата среща се стигна до само една възможност за пробив и тя бе в средата на втория сет.

Първият сет зададе темпото, в което до голяма степен се запази в целия двубой. Двамата бяха категорични на сервис като точките за пробив отсъстваха напълно.

Стигна се до тайбрек, в който инициативата пое Рубльов, а гръмотевичен форхенд по обратния диагонал, осигури на 14-ия в света комфортен аванс от 5:1 точки.

Медведев взе следващите две разигравания, но след намеса на мрежата, по-младият от двамата руснаци стигна до три поредни сетбола.

Точно в този момент световният номер 5 показа високата си класа и до края на сета не даде нито една точка на своя опонент. Той първо отрази трите възможности пред Рубльов, а след това чудесен бехенд по правата осигури на Данил възможност да приключи частта.

Ас номер 6 в сета за миналогдишния финалист и той поведе с 1:0.

Вторият сет отново започна с изявено предимство за сервиращите, за да се стигне до шести гейм. При 15:15 и сервис на Рубльов, два мощни форхенда на Медведев му осигуриха първите две възможности за пробив в срещата.

След страхотна акция към мрежата на Данил, пробивът бе факт още при първата възможност и така Медведев поведе с 4:2 гейма.

До края на частта, играта премина в познатото русло и след 6:3, поставеният под номер 3 поведе с 2:0 в сетовете.

Третата част повтори събитията от първата като сервиращите продължиха да бъдат повече от убедителни. Така закономерно се стигна до нов тайбрек.

Този път Медведев не допусна откъсване на своя опонент като двамата вървяха точка за точка. При 4:3 в негова полза, страхотен ретур от бекхенд на Данил му донесе ценна преднина от един мини пробив.

След сгрешено воле на финалиста от миналата година обаче, Рубльов стигна до изравняване при 5:5.

Въпреки това, по-опитният руснак запази хладнокръвие и след успешна акция към мрежата стигна до мачбол. Още при първия си шанс Медведев прати дълбок форхенд, който предизвика грешка на Рубльов и така Данил се класира за полуфиналите без да загуби сет.

Там той ще се изправи срещу друг от големите фаворити в Ню Йорк, Доминк Тийм. Австриецът съшо записа чиста победа в 1/4 финалите срещу дебютантът на подобна фаза, Алекс Де Минор.

Австриецът се наложи над младата австралийска надежда без особени проблеми макар да допусна няколко спада в играта си.

Още от началото на двубоя Тийм подходи в типичния си стил с много мощни удари и това очевидно затрудняваше Де Минор. Австриецът проби за 2:0, но серия от грешки от неговата ракета позволиха на австралиеца да осъществи моментален рибрейк.

Радостта за Алекс обаче не трая дълго след като Доминик отново съумя да вземе подаването му, а след това отрази четири точки за пробив в петия гейм, за да поведе с 4:1.

До края на сета нови обрати нямаше, а след още един пробив Тийм затвори частта с 6:1.

Във втората, успеваемостта на Де Минор на първо подаване спадна драстично и от това се възползва "Доминатора". След 2:2 той на два пъти взе подаването на младия австралиец и след 6:2, удвои преднината си в сетвоете.

Макар Алекс да подбори играта си в третата част, той допусна да бъде пробит още в нейното начало. Все пак в шестия гейм австралиецът получи възможност да се върне в сета и след грешка от бекхенд на Тийм, резултатът стана 3:3.

В следващия гейм, Де Минор изостана с 0:40, но след няколко хубави сервиса в комбинация с неточности на австриеца, той все пак поведе с 4:3.

Два гейма по-късно обаче обаче седмият пробив на сметката на Доминик стана факт и така той получи шанс да сервира за мача. Тийм не сбърка и след гейм на 0 се класира за първи път в кариерата си за полуфиналите на US Open.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът събра кворум и започна работа
Парламентът събра кворум и започна работа
Протест срещу избора на управител на Онкологичния център в Пловдив
Протест срещу избора на управител на Онкологичния център в Пловдив