НОВИНИ

Токът в Сърбия поскъпва от Нова година

токът сърбия поскъпва нова година
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:27, 30.11.2022
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Средната цена на киловатчас електроенергия за домакинствата и дребните консуматори в Сърбия ще бъде увеличена с 6,5 процента без ДДС от Нова година.

Министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович обяви днес, че от 1 януари токът ще поскъпне с 10%, а газът - с 11%, предаде агенция Бета.

По искане на държавната компания ЕПС Белград Съветът на Агенцията за енергетика е потвърдил промяната в цената на тока, отбелязва РТС.

Средната цена на електрическата енергия за потребителите, които имат право на гарантирано снабдяване по регулираните цени – домакинствата и дребните консуматори – е определена на основата на максималния одобрен приход и предвиденото количество електрическа енергия за продажба на тези потребители.

Президентът Александър Вучич каза днес, че поскъпването на тока няма да заплаши стандарта на живот на гражданите, дори и на най-бедните.

"Държавата иска да поеме върху себе си най-големия товар на кризата. Сега цената на тока на стоковата борса е около 540 евро за мегаватчас, докато при нас за гражданите е почти 14 пъти по-ниска", каза Вучич.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес на световното първенство по футбол - 30.11.2022 г.
Днес на световното първенство по футбол - 30.11.2022 г.
Заловиха 42-ма мигранти в товарен автомобил в Нова Загора
Заловиха 42-ма мигранти в товарен автомобил в Нова Загора