НОВИНИ

Томас Бах: България може да се гордее със своите олимпийци и със своя олимпийски комитет

Германецът връчи на Стефка Костадинова престижния „Трофей на президента на МОК“.

томас бах българия гордее своите олимпийци своя олимпийски комитет
Снимка: БОК
bnt avatar logo
от БНТ
00:21, 18.05.2023
Чете се за: 09:50 мин.
Спорт
Слушай новината

„България може да се гордее със своите велики спортисти, с успешните си олимпийци и със своя олимпийски комитет“, това заяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах в речта си на тържеството, отбелязало 100-годишнината на Българския олимпийски комитет.

„Поздравявам и благодаря на Стефка Костадинова – един спортист с изключителна стойност, за всичко което прави във вашата страна, а и като посланик на спорта по света. Под нейно ръководство БОК работи изключително активно и ефективно. Стефка олицетворява описанието на Пиер Де Кубертен за спортиста: скромна, пестелива, неуморна, целеустремена и винаги готова за работа. Тези думи важат и за българите. Вие сте държава с огромни традиции в спорта. 27 години преди основаването на БОК, вие сте сред първите, които възстановиха древната традиция с участието си на първите модерни олимпийски игри в Атина през 1896 г. Вие сте на едно от първите места в света по брой на олимпийски медали на глава от население. Великите спортисти вдъхновяват млади и стари и възпитават в ценности, каквото са и основните олимпийски принципи. Българският олимпийски комитет и олимпийското ви семейство са с важна роля в развитието на олимпизма, а и на световния спорт. Вече 100 години БОК има важната роля да разпространява олимпийските идеи в България. Убеден съм, че можете да сте спокойни за бъдещето на спорта в България. Можете също така да разчитате и на помощта от МОК,“ каза още Томас Бах, преди да благодари на БОК и Стефка Костадинова „за подкрепата на спорта, за това, че БОК е солиден партньор и за 100-годишните приятелства в България“.

След това германецът връчи на Стефка Костадинова като президент на БОК специалния „Трофей на президента на МОК“, който се присъжда изключително рядко и за особени заслуги. Бах припомни и новия девиз на МОК: „По-бързо, по-високо, по-силно, заедно“.

„Дълбок поклон пред всички дали живота си за българския спорт и олимпийското движение у нас. Искам да поздравя хилядите състезатели, треньори, хора от щабовете, ръководители и ветерани. Да благодаря за химна и за родния флаг на върха, за медалите, за паметните триумфи, рекорди и победи. Нашите олимпийци направиха България велика нация в спорта, направиха горди, щастливи и силни милиони сънародници от няколко поколения. Те бяха най-ярките пазители на българщината по цял свят. България е една от 14-те държави, които през 1896 година възстановиха с участието си в Атина олимпийските игри. Днес БОК е уважавана институция със стабилни позиции и авторитет в международното олимпийско семейство, която се ползва с доверие сред спортните и държавни структури в страната. Горди сме с всички тези, които спечелиха 55 титли и общо 230 олимпийски медала. Нашата страна роди герои и събития, записани със златни букви в световната спортна история,“ заяви в посланието си към присъстващите Стефка Костадинова.

Президентът на Република България Румен Радев изтъкна, че страната ни заслужава уважение и респект за постигнатото в спорта.

„Трябва да сме горди с нашите олимпийци и с техните успехи. Стефка Костадинова поведе нашите състезатели с оптимизъм и вяра към Токио и те се върнаха с 6 олимпийски медала, всички спечелени при дамите. Да си пожелаем повече успехи следващата година на олимпиадата в Париж“, каза още Радев, след което връчи на БОК „Почетния знак на президента на Република България“.

Поздравления и благодарност към българските олимпийци изразиха още президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Всички официални гости бяха отличени със специален юбилеен медал „100 години БОК“.

След това Томас Бах и Стефка Костадинова разрязаха огромна торта с надпис „100 години БОК“. Церемонията в Централния Военен клуб бе кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости бяха стотици олимпийски шампиони и медалисти, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, ветерани и творци.

По-рано през деня Томас Бах се срещна в Президентството с президента на Република България Румен Радев. След това германецът присъства на откриването на откриването на изложбата с уникални снимки и документи от вековната история на БОК. По време на събитието в Градската градина пред Народния театър Стефка Костадинова връчи на Томас Бах факсимиле от безценен документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 г., с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият ни участвал там - гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната ни става една от 14-те държави, възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – олимпийските игри.

Също на изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова връчи специален приз на президента на МОК. Фандъкова изтъкна ролята на спорта и значението на инициативата „София – европейска столица на спорта“. След това авторите на книгата „България на Олимп“ Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов предадоха лично на Томас Бах две копия от изданието – едното лично за него, а другото за съхранение в Олимпийската библиотека в Лозана. Същевременно олимпийската шампионка Ивет Горанова връчи писмо на Томас Бах с апел спортът карате да бъде върнат в олимпийската програма. Президентът на МОК й отговори, че това зависи от Оргкомитета на игрите в лос Анжелис през 2028 г. Германецът получи от доайена на спортната фотография Бончук Андонов и уникална снимка на олимпийските ни шампиони. На въпрос за бъдещето на най-успешните ни спортове щангите и борбата в олимпийската програма Томас Бах отвърна загадъчно „Бъдете спокойни…“ На откриването на изложбата присъстваха редица олимпийски шампиони и медалисти, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, членове на управата на БОК и др.

Утре, четвъртък, в 8.45 ч. Томас Бах ще бъде част от официалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК, събитието е в Музея на съобщенията (ул. "Гурко" №6). След това президентът на МОК ще посети за кратко открития наскоро „Олимпийски център“ в Националната спортна академия „Васил Левски“, преди да отпътува от България.

Това е втора визита на Томас Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната ни по време на безпрецедентното едновременно домакинство на три световни първенства във водещи олимпийски спортове.

За тържествата по честване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет у нас са още и президентът на Асоциацията на Европейските олимпийски комитети (ЕОС), член на МОК и председател на Гръцкия олимпийски комитет Спирос Капралос, генералният секретар на ЕОС Рафаеле Паньоци, президентът на Световната федерация по борба и член на Изпълкома на МОК Ненад Лалович и др.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите спират, а облачността ще намалява
Валежите спират, а облачността ще намалява
Манчестър Сити вкара четири гола на Реал Мадрид за място във финала на Шампионската лига
Манчестър Сити вкара четири гола на Реал Мадрид за място във финала на Шампионската лига