НОВИНИ

Топлинната вълна в Югоизточна Европа принуди гръцките власти да затворят Акропола (СНИМКИ)

топлинната вълна югоизточна европа принуди гръцките власти затворят акропола снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:15, 18.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Топлинната вълна в Югоизточна Европа принуди властите в Гърция да затворят Акропола днес за посещения, предаде Асошиейтед прес.

Гръцкият министър на културата нареди затварянето на Акропола, най-голямата забележителност в Гърция, от обяд до 17:00 ч. Туристите образуваха големи опашки пред Партенона от ранно утро в опит да избегнат посещението в най-горещата част на деня. Гръцкият Червен кръст раздава на чакащите бутилки със студена вода и листовки с информация за горещините.

"Влязохме и излязохме бързо, а сега отиваме някъде, където има климатик и повече напитки, и ще се наслаждаваме на деня", каза Тоби Дънлап, който е дошъл на екскурзия от Пенсилвания, САЩ, и тъкмо е обиколил Акропола. "Но е горещо тук горе, наистина е горещо. Ако не дойдеш подготвен, ще се препотиш."

Метеоролозите казват, че горещият въздух от Африка ще продължи да идва до неделя, като температурите ще се покачат до 43 градуса.

снимки: БТА

Горещото време в Албания принуди правителството да промени работното време на държавните служители и улесни работата от вкъщи за някои.

Съседна Северна Македония е обхваната от множество горски пожари, които избухнаха в последните 24 часа. Един от пожарите обхвана близо 30 километра територия. Противопожарни самолети от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Румъния и Турция откликнаха на молбата на Северна Македония за помощ.

В Западна Турция пожарникарите, подпомагани от над десет противопожарни летателни апарата, успяха да овладеят горския пожар край Бергама няколко часа след избухването му. Причината за пожара, подхранван от силни ветрове, не е ясна.

Властите в най-големия турски град Истанбул издадоха във вторник предупреждение за горещини, като посочиха, че температурите ще се повишат с от 3 до 6 градуса над обичайните до 28 юли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По бреговете на Сена бе обособена първата зона за сигурност преди Игрите в Париж
По бреговете на Сена бе обособена първата зона за сигурност преди Игрите в Париж