НОВИНИ

Тръмп даде ход на процеса по предаване на властта

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:33, 24.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп даде ход на процедурата по предаване на властта на избрания за президент Джо Байдън. Агенцията, която отговаря за транзитния период, е изпратила писмо до щаба на демократа, в което го уведомява за победата.

Писмото, с което Управлението по общи въпроси на администрацията на САЩ уведомява щаба на Джо Байдън за началото на преходния период, е подписано от Емили Мърфи и в него се посочва, че Байдън е "очевидният победител". Екипът му ще получи около 6 милиона и 300 хиляди долара, за да се гарантира плавният преход във властта. Мърфи, назначена от президента Тръмп, подчерта, че не й е бил оказван никакъв натиск от страна на Белия дом, и че въпреки множеството заплахи към нея и семейството й, е спазила закона.

Малко след това - в Туитър, Тръмп поръча "да се направи каквото е необходимо"

"Нашите дела решително продължават, продължава добрата битка и аз вярвам, че ще успеем. Въпреки това, в името на доброто на нашата Страна, препоръчвам на Емили и на екипа й да бъде направено каквото е необходимо, в съответствие с протоколите, казал съм на моя екип да направи същото", написа той.

Това се случва, след като победата на кандидата на демократите беше официално обявена в щата Мичиган. Ще предоставим на екипа на Байдън професионална, последователна и ефективна подкрепа, която отговаря на очакванията на обществеността към нашия департамент и към ангажимента ни към националната сигурност - това се посочва в изявление на Пентагона.

Пандемията и националната сигурност ще бъде сред първите теми, които предходният екип ще обсъжда с представителите на федералната власт.

Вече е ясен и част от екипа, с който Байдън ще работи. Държавен секретар на САЩ ще бъде Антъни Блинкен, специален представител за климата ще бъде Джон Кери, а Джанет Йелън вероятно ще стане първата жена министър на финансите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пингвини се разходиха на стадион в Чикаго
Пингвини се разходиха на стадион в Чикаго
По света: Обмислят правила за празнуване и пътуване по време на коледните празници
По света: Обмислят правила за празнуване и пътуване по време на коледните празници