НОВИНИ

Трети опит на Северна Корея да изведе шпионски спътник

трети опит северна корея изведе шпионски спътник
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 20.11.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Северна Корея е уведомила Япония, че планира да изстреля сателит между 22 ноември и 1 декември по посока на Жълто море и Източнокитайско море, съобщи японската брегова охрана. Това ще бъде третият опит на Пхенян за тази година да изведе на орбита шпионски спътник. Предишните два се провалиха.

Севернокорейските учени обещаха да нов старт през октомври. Изстрелването ще се осъществи след посещението на лидера Ким Чен-ун в Русия през септември, където разгледа най-модерния космически център на страната. Тогава президентът Владимир Путин обеща да помогне на Пхенян в изграждането на сателити.

Северна Корея обяви предстоящото ново изстрелване малко след като осъди потенциалната доставка на стотици американски ракети за Япония и Южна Корея. Пхенян окачестви евентуалната сделка като опасен акт, който повишава напрежението в региона и води до нова надпревара във въоръжаването.

Севернокорейското министерство на отбраната обяви, че страната ще предприеме мерки за сдържане и ще отговори на нестабилността в региона, предизвиквана от Съединените щати и техните съюзници. Пхенян планира да изведе цяла флотилия шпионски спътници за наблюдение дейността на американските и южнокорейските военни части на полуострова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Стефанова: Не очаквахме толкова бърз успех (ВИДЕО)
Антоанета Стефанова: Не очаквахме толкова бърз успех (ВИДЕО)
Евродепутат: България се нуждае от дългосрочна визия в енергетиката
Евродепутат: България се нуждае от дългосрочна визия в енергетиката