НОВИНИ

Три държави от ЕС получиха първите плащания от фонда за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:50, 03.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
три държави получиха първите плащания фонда възстановяване
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия изплати днес първите авансови траншове от новия фонд за възстановяване и развитие на три държави от ЕС. Белгия получи 770 милиона евро, Люксембург - 12,1 милиона евро, а Португалия - 2,2 милиарда евро. Сумите представляват 13% от стойността на одобрените национални планове на трите държави.

Очаква се Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро от фонда за възстановяване, изцяло под формата на безвъзмездни средства. Страната е инвестира 400 милиона евро в проекти, свързани с промените в климата, по-добрата подготовка в случаи на наводнения и други природни бедствия, както и инвестиции в защитени природни зони и гори, корекции на речни корита и създаването на нови природни паркове. 450 милиона от средствата ще бъдат инвестирани в проекти, свързани с подобряването на образоването и интеграцията на хора с увреждания, мигранти и ниско образовани, както и подобряването на достъпа до пазара на труда. 480 милиона евро ще отидат за дигитализация на образователната система.

Националният план за възстановяване и устойчивост на Люксембург е на стойност 93,4 милиона евро, изцяло състоящи се от безвъзмездни средства. Страната смята да инвестира 30,5 милиона евро в устойчив транспорт чрез схема за подкрепа за разширяване на мрежата от пунктове за зареждане на електрически превозни средства в цялата страна. 10 милиона евро ще бъдат отделени за подобряване на киберсигурността, част от тях ще отидат за съфинансирането на свръхзащитената комуникационна инфраструктура на Люксембург „LuxQCI Lab“, базирана на квантови технологии. Страната ще инвестира и в реновиране и строително на достъпни и устойчиви жилища, които използват зелена електроенергия и отопление.

Очаква се Португалия да получи общо 16,6 милиарда евро през целия период на действие на плана си (13,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 2,7 милиарда евро заеми). Лисабон ще похарчи 300 милиона евро от средствата за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради. Планът обхваща и мерки на стойност 300 милиона евро за модернизиране на компютърните системи на Националната здравна служба и увеличаване на цифровизацията на медицинските досиета. Лисабон ще инвестира и 130 милиона евро в проект, свързан с образованието.

България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които все още не са внесли плановете си за възстановяване за одобрение в Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдиите лишиха Христо Христов от медал в Токио
Съдиите лишиха Христо Христов от медал в Токио
Задържаха петима българи за незаконен трафик на имигранти
Задържаха петима българи за незаконен трафик на имигранти