НОВИНИ

Три жертви и трима души са в неизвестност след проливните дъждове в Испания

три жертви трима души неизвестност проливните дъждове испания
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:21, 04.09.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

След месеци на историческа суша, Испания е засегната от проливни дъждове, които отнеха живота на трима души, докато още трима души са в неизвестност, а 10-годишно дете успя да се спаси от удавяне, след като се покатери на дърво, предаде Франс прес.

Бурите, които връхлетяха страната този уикенд, засегнаха особено областите Мадрид и Кастилия - Ла Манча, където през изминалата нощ се изляха проливни дъждове.

Регионалният премиер на Кастилия - Ла Манча Емилиано Гарсия-Пахе съобщи тази сутрин в социалните мрежи за смъртта на двама души в провинция Толедо, в местностите Касарубиос дел Монте и Баргас. Той не даде подробности за обстоятелствата около смъртта им. Гражданската гвардия съобщи по-късно през деня за смъртта на трети човек, 50-годишен мъж, чието тяло е намерено близо до поток в Камарена, в същата провинция Толедо.

Провеждат се издирвателни дейности за откриване в същия район на жена, изчезнала след преливане на река във Валмохадо, посочи още Гражданската гвардия.

В съседната област Мадрид властите издирваха също мъж, който беше отнесен през нощта с автомобила си от река при наводнение в община Алдеа дел Фресно.

„Проверяваме реката, за да се опитаме да локализираме автомобила“, каза говорителят на службите за спешна помощ в района на Мадрид Хавиер Чивите по обществената телевизия.

Десетгодишният син на мъжа, който е пътувал с него, е бил спасен, след като се е качил на дърво, съобщиха властите. Малко по-рано са били спасени майка му и сестра му, които също са били в автомобила.

„Бедното (дете) прекара цялата нощ, покатерило се на дърво“, каза премиерът на областта Изабел Диас Аюсо при посещение в Алдеа дел Фресно, едно от най-засегнатите от лошото време населени места.

Според фотограф на АФП, работещ на място, в този град, разположен на запад от испанската столица, са се срутили няколко моста, а придошлите води на реката, примесени с потоци от кал, са отнесли много коли. 83-годишен мъж, отнесен от водните потоци в съседния град Виляманта, също се издирва, съобщи Гражданската гвардия.

Премиерът Педро Санчес отправи тази сутрин „апел към гражданите да продължат да бъдат предпазливи“.

В засегнатите райони много пътища са затворени. Железопътният трафик, временно спрян от вчера, остана силно затруднен, особено между Мадрид и Андалусия и по средиземноморския бряг. В Мадрид поройните дъждове доведоха също до временното затваряне на няколко линии на метрото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снимка на генерал Суровикин се появи за първи път след опита за бунт на "Вагнер"
Снимка на генерал Суровикин се появи за първи път след опита за бунт на "Вагнер"
Златен дубъл е целта пред баскетболния ЦСКА през новия сезон
Златен дубъл е целта пред баскетболния ЦСКА през новия сезон