НОВИНИ

Турция, Азербайджан и Казахстан засилват регионалната свързаност

турция азербайджан казахстан засилват регионалната свързаност
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:06, 26.06.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Анкара, Баку и Нур Султан ще проведат в понеделник тристранната среща на министрите на външните работи и министрите на транспорта за укрепване на регионалната свързаност и сътрудничество, съобщи вестник „Сабах“.

Турското външно министерство обяви днес, че тристранният механизъм "има за цел да засили вече съществуващата координация между трите държави и да укрепи регионалната свързаност на базата на на взаимните интереси".

"В този контекст по време на тристранната среща министрите ще обсъдят засилването на тристранното и регионалното сътрудничество и увеличаването на потенциала на Транскаспийския коридор "Изток-Запад-Средна Европа", се казва още в съобщението.

След приключването на Карабахския конфликт между Азербайджан и Армения Баку започна мащабна инициатива за възстановяване на Карабахски регион, а регионалните държави, особено Турция, настояваха за засилено сътрудничество в Кавказ с цел гарантиране на мира и стабилността.

Турция беше основен поддръжник на Азербайджан по време на 44-дневната Карабахска война между Баку и Ереван, която избухна на 27 септември 2020 г. и приключи на 10 ноември с прекратяване на огъня, благодарение на посредничеството на Русия. Постигнатото мирно споразумение се отбелязва като празник в Азербайджан.

Азербайджан се е съсредоточил върху проектите в коридора Зангезур, които ще включват магистрали и железопътни линии. Баку и Москва ще преговарят и за изграждането на 43-километрова железопътна линия в региона. Русия има железопътни съоръжения в Армения.

След завършването на жп линията от Азербайджан ще може да се пътува безпрепятствено с влак до Иран, Армения и Нахичеван. Железопътната линия ще свързва също така Турция с Русия през Азербайджан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елица Костова загуби финала на турнира за жени в Плевен
Елица Костова загуби финала на турнира за жени в Плевен
Весела Лечева започва ремонт на стрелковия комплекс в София
Весела Лечева започва ремонт на стрелковия комплекс в София