НОВИНИ

Турция спира влакове и отменя полети в опит да ограничи COVID-19

турция спира влакове отменя полети опит ограничи covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
13:51, 28.03.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Сигурност и правосъдие

Турция взе решение за спиране на всички влакови междуградски транспортни връзки. Ограничават се и вътрешните полети в страната, след като вчера броят на смъртните случаи достигна 92. Потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в югоизточната ни съседка са 5 700, предаде БНР.

От днес до второ нареждане турските държавни железници прекратяват междуградските пътувания. Ще продължат да функционират вътрешноградските железници в Истанбул и Анкара. Минута преди полунощ довечера в сила ще влезе и ограничение за вътрешните полети. Ще се извършват рейсове само до 14 от общо 30 от големите общини в Турция – градове с поне 750 000 души население. Ще продължат обаче товарните полети.

От 17 часа днес пътуващите с автобуси и самолети ще трябва да се снабдят преди пътуването със специални разрешения от областните управи на градовете.

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан беше заменен с президентски указ, публикуван в турския официален вестник рано тази сутрин. Неговото място ще заеме Адил Караисмаилоглу, който е инженер по образование. Това е първа смяна в настоящия турски кабинет.

Турция прекратява всички международни полети - това беше една от мерките, обявени от турския президент Реджеп Тайип Ердоган вчера късно вечерта. На специална пресконференция в Анкара той оповести и създаването на Съвети по пандемията във всички области в страната, и ограничения на междуградските автобусни превози.

Частният и държавният сектор ще прилагат системи за гъвкава работа и с минимален персонал. Забранява се и събирането на групи хора в паркове, крайбрежни алеи и провеждането на пикници.

Поне 12 населени места в страната са поставени под карантина.

Междувременно министерството на правосъдието удължи с две седмици забраната за свиждания в затворите като предохранителна мярка срещу проникване на заразата сред лишените от свобода.

Банките понижиха лихвите по кредитните карти, за да облекчат затруднените с плащанията на вноските си потребители.

Кметът на Анкара Мансур Яваш разпореди спиране на отчитането на апаратите и издаването на сметки за комуналните услуги.

Вчера беше забранено на медицинския персонал в държавните и частни болници да подава оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианският премиер призова да се изготви план за европейско възстановяване
Италианският премиер призова да се изготви план за европейско възстановяване
"Пирогов“ обособи помещение за преглед на пациенти със съмнения за коронавирус
"Пирогов“ обособи помещение за преглед на пациенти със съмнения за коронавирус