НОВИНИ

Украйна ще разчита на помощ от България в сферата на селското стопанство, медицината и строителството

украйна разчита помощ българия сферата селското стопанство медицината строителството
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 07.12.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Слушай новината

Украйна ще разчита на помощ от България в сферата на селското стопанство, медицината и строителството. Това заяви на бизнес форум в Русе посланика на Украйна в страната ни Виталий Москаленко.

В срещата, организирана от българо-украинската индустриална камара се включиха около 50 български и 50 украински фирми, повечето онлайн. През последните 3 години стокообменът между двете страни в износа е 1,5 млрд. щатски долара, а за деветте месеца на тази година възлиза на 2 млрд. долара. Посланик Москаленко каза, че за възстановяването на икономиката на Украйна ще се разчита на утвърдените вече двустранни бизнес отношения.

"Ако говорим за възстановяване - строителство, електроенергическия комплекс, естествено в химическата промишленост, хранително - вкусовата, металургията, селското стопанство, медицината. Между другото в сферата на медицината България и ние имаме доста стабилни връзки, тъй като получаваме много лекарства, медицински препарати от България, както и специални медицински средства и т.н. Надявам се, че този форум ще допринесе доста внушително и впечатляващо в развитието на икономическите взаимоотношения между двете страни в този сложен за Украйна период", каза н.пр. Виталий Москаленко.

По време на форума беше подписан Меморандум за сътрудничество между българо-украинската индустриална камара и украино-българската търговско-промишлена палата.

Текст: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родни Антуи и Ромееш Ивей получиха по-рано почивка от Спартак Варна
Родни Антуи и Ромееш Ивей получиха по-рано почивка от Спартак Варна
Путин, Лена Бориславова и как се гласува с машина - сред най-търсеното в Google през 2022 г.
Путин, Лена Бориславова и как се гласува с машина - сред най-търсеното в Google през 2022 г.