НОВИНИ

Украйна си е върнала контрол върху няколко селища край Харков

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:13, 11.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Украинските сили са успели да си върнат контрола над няколко населени места край Харков, заяви съветник на президента Володимир Зеленски.

Контраатаката може да означава нова фаза във войната и начало на украинско настъпление след близо седмица масирани руски удари.

Според Москва проруските сепаратисти са стигнали административната граница на Луганска област и град Попасна е "прочистен" от украински сили.

Установяването на пълен контрол в Донбас е една от целите на офанзивата на Кремъл. В интервю за германско издание върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел защити доставките на оръжие за Украйна и изключи възможността Евросъюзът да бъде посредник в преговори между Украйна и Русия.

Според американското разузнаване Владимир Путин се готви за дълга война и евентуална победа в Източна Украйна няма да сложи край на конфликта. В среднощното си обръщение президентът Зеленски благодари на международната общност за подкрепата и на украинските военни за усилията им. Зеленски отдаде почит на първия президент на независима Украйна - Леонид Кравчук, за чиято кончина беше съобщено вчера.

"Благодарен съм на нашите военни, които удържат фронта и показват свръхчовешка сила при отблъскването на армията от нашественици - някога втората най-мощна армия в света. Днес специална група от международни експерти, председателствана от Майкъл Макфол и Андрий Ермак, предложи пътна карта за енергийни санкции. Това е подробен документ, който описва какво трябва да се направи, за да се затрудни максимално Русия да финансира войната, и в същото време глобалната икономика да не търпи загуби заради ограничените руски енергийни ресурси", заяви Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от визитата на президента Радев в Чехия
Втори ден от визитата на президента Радев в Чехия
Украйна обяви, че преустановява транзита на руски газ за Европа през един от пунктове си
Украйна обяви, че преустановява транзита на руски газ за Европа през един от пунктове си